skip to Main Content

У Вінниці розпочалася природоохоронна операція «Первоцвіт»

На Вінницькій обласній станції юннатів розпочали природоохоронну операцію «Первоцвіт». Вона спрямована на захист і збереження цих квітів, виховання у дітей екологічної культури.    

Зараз розквітають підсніжники, перші квіти весни. Вчимо дітей, щоб вони не зривали і не купували їх, а лише вивчали і фотографували. Також влаштовуємо онлайн-конкурс «Дивосвіт весняних квітів, – розповіла «СічНьюз» завідуюча відділом обласної станції юннатів Олена Гайдей.

Які первоцвіти є в Україні

Тим часом на вулицях почали з’являтися недобросовісні торговці, які пропонують придбати у них первоцвіти. Однак мало хто замислюється над тим, що багато рослин, зокрема первоцвіти, занесені до Червоної книги України. І їх знищення може призвести до порушення діяльності цілої екосистеми. В Україні зустрічаються наступні першоцвіти: підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, рябчик гірський, сон великий, сон лучний, горицвіт весняний, цибуля ведмежа, проліска дволиста, первоцвіт весняний, конвалія травнева, ряст щільний, печіночниця звичайна, фіалка та інші.

Через зрив квітів, цінні та рідкісні види рослин стають все менш поширеними. За сезон в Україні знищується близько 20 мільйонів первоцвітів.

Штрафи порушникам

За торгівлю цими квітами передбачено штраф – від 1700 до 3655 грн. Від 510 до 1700 грн – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу. Від 1700 до 3655 грн – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесених до Червоної книги (з конфіскацією рослин).

Первоцвіти належать до рідкісних та зникаючих видів рослин. Більшість із яких занесені до Червоної книги України та охороняються законом.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top