skip to Main Content

Україна виділила майже півмільярда на вивчення пінгвінів

З бюджету України виділено понад $11 млн (463 млн грн) для науково-дослідних робіт українських арктичних експедицій. Така сума обурила користувачів соцмереж, які в своїх дописах шоковані витратами з держбюджету на вивчення пінгвінів у той час, як йде війна.

11 мільйонів доларів на вивчення пінгвінів Україна виділила для дослідницької місії в Антарктиді. Я зазвичай нічому не дивуюся. Але тут навіть я трішки присів на пʼяту точку, – пише у себе в Facebook адвокат Сергій Костира.

Адвокат нагадав, що, згідно з даними Прозорро, науковці беруть із собою в експедицію смаколики, вино, шампанське, червону ікру, маслини та оливки. Костира зазначив, що в Україні триває війна. Водночас мобілізовані не забезпечені всім необхідним.

Варто додати, що 463 млн грн планують витратити на:

  • закупiвлю матеріально-технічних засобiв;
  • пально-мастильних матерiалiв для антарктичноi станцii;
  • продуктiв харчування для учасникiв антарктичних експедицiй та української антарктичноi станцii «Академiк Вернадський»;
  • на забезпечення доставки на судно учасникiв українських антарктичних експедицiй тощо.

Перемогу у тендері, який відбувся 26 квітня, здобула естонська компанія WINOT OU. Серед продуктів, які замовляють для учасників експедиції, є 28 кілограмів восьминогів, 118 кг філе лосося і 140 кг стейку лосося, 5040 курячих яєць, 168 пляшок червоного вина, 112 – білого, 4 кілограми ікри тощо.

У порівнянні з попередніми роками, обсяг фінансування досліджень пінгвінів значно зріс. Згідно з даними, з 2022 року на ці цілі було виділено значні кошти. Зокрема, 1,5 мільйона доларів у 2022 році та 11,7 мільйона доларів у 2023 році.

У Національному антарктичному науковому центрі(НАНЦ) відреагували на обурення українців та пояснили, що кошти антарктичної програми неможливо витратити на військові потреби, бо програму фінансують із гуманітарної частини держбюджету. За умовами, на яких міжнародні партнери надають нам ці кошти, їх можна спрямовувати лише на цивільні потреби. 

Крім бюджетних коштів, програма фінансується за рахунок міжнародних проєктів та співпраць. Наприклад, Польська антарктична програма вже третій рік частково фінансує експедиції нашого наукового судна “Ноосфера”, а в програмах Єврокомісії “Горизонт” НАНЦ на конкурсній основі виграв фінансування вже трьох проєктів, ще чотири – на розгляді, – пояснили у науковому центрі.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Олексій
1 місяць тому

Тобто, те що за ці гроші будуть купляти ікру та шампанське нікого не здивувало. Ну ок)

Back To Top