skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс

В чому краще зберігати кошти під час війни – рекомендації експерта «СічНьюз»

Не секрет, що наразі в Україні помітна неабияка інфляція. Ціни на товари зростають, а курс гривні падає. Що буде далі з економікою, складно прогнозувати. Тому повстає зрозуміле питання щодо збереження власних заощаджень, у кого вони є.

На нього відповідає авторитетний експерт «СічНьюз» Сергій Лямець – ексредактор фахового сайту «Економічна правда», секретар Національної спілки журналістів України.

– В Україні знову зростає інфляція, кажуть офіційні джерела. Насправді, вона ніколи не припиняла зростати, просто офіційно її завжди занижують. Для розрахунків чиновники беруть найдешевший хліб, найдешевші макарони, найдешевший одяг (з розрахунку дві пари трусів на рік) – усе це виходить недорогим. Але у реальному житті ви купуєте хліб, макарони та одяг, що постійно дорожчають. А ще ви купуєте м’ясо, морозиво та квитки до кіно. Тому офіційна інфляція за підсумками року може дійсно скласти 6,5% – але для вас усе подорожчає на 30-50%.

Що таке інфляція? Це коли ваші гроші втрачають купівельну спроможність. Наприкінці року за ваші 1000 грн ви купите на 30% менше, ніж на початку. І так щороку. Отже, гроші втрачають “грошовість”.

Що з цим робити? Лише для того, щоб зберегти купівельну спроможність гривні, потрібно за рік заробляти ті самі 30%. Це майже неможливо, якщо ви не крадете із закупівель чи не торгуєте наркотиками.

Саме через це вас автоматично мають відлякувати варіанти збереження заощаджень у гривнях. Якщо тримати гроші на “картці”, ви зазвичай не заробляєте взагалі нічого. За строковими депозитами банки платять 13-16%. Особливо після сплати 18% ПДФО та військового збору (раніше 1,5%; зараз не знаю, скільки). Це вже краще, аніж нічого, – проте все одно недостатньо, аби компенсувати інфляцію 30%. Ви все одно втрачатимете гроші.

Те саме можна сказати про ОВДП та військові облігації у гривні. Ви отримуєте до 18-20% річних у гривні, та не сплачуєте ПДФО. Але цього все одно мало. Навіть якщо інфляція дещо сповільниться (спойлер – цього не буде) – все одно буде недостатньо.

Є вихід – перейти у долари та євро. Тримати гроші просто у валюті – вже краще, ніж тримати просто у гривні. Гроші втрачатимуть свою вартість повільніше. Проте втрачатимуть – неважливо, тримати у доларах, у євро чи у обох валютах.

Тоді достатньо заробити десь 5-8% річних, бо це компенсує інфляцію у доларі та євро. В ідеалі, заробити у доларах та євро щонайменше 10-12%, аби забезпечити певний приріст.

Валютні депозити – не варіант. Ви отримаєте мізерні відсотки – іноді менше 1%. Можливо придбати державні облігації у доларах і євро. За ними можна отримати до 4% у євро та до 5% річних у доларах. Виглядає більше, ніж прогнозована інфляція 2-2,5% у ЄС та 2-4% у США, але це не зовсім так. Пояснення доволі складне, але висновок такий: врешті-решт інфляція пережене відсотки.

Як же випередити інфляцію? Найкраще буде вивести гроші за кордон (так, це можна легально) та вкласти у акції, облігації чи фонди, скажімо, США. Тоді можна буде сподіватися, принаймні, на 10% річних чи більше, але жодних гарантій. Щоб прорахувати варіанти, скористуйтеся порадою професійних інвестиційних консультантів.

Що може бути більше? Події 2024 року показують, що стрімко подорожчало золото – з 2058 до 2673 доларів за унцію, або на 30%. Можливо, до кінця року ціна навіть стрибне до 2800. З одного боку, золото постійно дорожчає. У 2001 році золото коштувало приблизно 260 доларів за унцію – отже, відтоді воно подорожчало у 10 разів, певним чином відображаючи світову інфляцію. Проте немає жодної гарантії, що у наступні роки золото дорожчатиме так же стрімко – це раз. Аби заробити на золоті, потрібно купувати великі злитки – умовно, півкіло та кіло, інакше велику частину прибутку з’їсть різниця між цінами купівлі та продажу. Отже, купувати його чи ні – ваша справа.

Чи купувати нерухомість? Відповідь не є простою. В Україні нерухомість є улюбленим національним напрямком інвестування. Не в останню чергу через те, що у квартири та землю вкладають свої гроші корупціонери. Проте це радше спосіб консервації грошей, бо ці люди розраховують з часом перепродати свої квадратні метри чи здати їх у оренду. Наразі оренда не є вигідною, і приносить у доларах ті самі 7-9% річних. Далі перспективи України виглядають не надто гарно, бо населення країни стрімко скорочується, не лише через війну. Отже, ми не знаємо, скільки людей житимуть в Україні за 20-30 років.

Висловлю свою позицію. Найкращий приріст грошей дають вкладення у бізнес. Ці вкладення можуть принести багатократне зростання, але потребують зусиль, винахідливості, часу. Бізнес в Україні більше, ніж деінде, пов’язаний із постійним стресом. Але і норми потенційного прибутку великі. На жаль, пасивно інвестувати у бізнес в Україні майже неможливо. В нас відсутні механізми захисту прав кредиторів. Простіше кажучи, віддавши свої гроші комусь – ви їх майже гарантовано втратите. Тому єдиний варіант – це розвивати бізнес власноруч.

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Читайте також

Новий закон спрощує відкриття бізнесу під час воєнного стану

Розпочалося будівництво індустріального парку Volia Agri-Food Park Vinnytsia

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top