skip to Main Content

В Україні пропонують скасувати імена по батькові

В останні роки дедалі частіше лунають заклики відійти від традицій відмовитися від імені по батькові. Такі тренди відмічають у провідних університетах країни, це обговорюють у соцмережах.

Натомість пропонують звертатися до українців пан чи пані. Цей тренд не новий, і українські науковці сперечаються через це вже багато років.

Петиції про відмову від імені по батькові почастішали на сайті президента з початком великої війни, хоча і не збирають багато підтримки.

Причини різні – хтось вважає, що деякі батьки не достойні того, щоб згадувати їх у своєму імені. Хтось переконаний, що це просто мовний пережиток. І без Гугла ніхто навіть не знає, як по батькові Богдана Хмельницького, Івана Мазепу чи хоча би Віталія Кличка.

Але головний аргумент – ім’я по-батькові нібито придумали в росії, в Європі такого немає. Тому “ми маємо бути ближчі до європейців і далі від країни-агресора”.

На форумах ведеться активне обговорення на цю тему. Хтось насміхається, хтось підтримує, а деякі пропонують вписувати  матір.

У поляків нема по батькові. Проте є на загал кілька імен. У айді вказано та у різних анкетах запитується: imiona rodziców, тобто імена батьків. Чудовий паритет і ще складніше переплутати особу.
Хоча в сучасному світі це усе вже пережитки, бо усіх нас ідентифікують іпни, унзри, дати народження, адреси прописки, електронні адреси, паспорти, посвідки, номери мобільних телефонів, адреси IP тощо, – пишуть коментатори.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
3 2 голосів
Рейтинг статті
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Любомир
1 місяць тому

Ідіоти неосвічені, які нічого не знають ні про Європу, ні про своє коріння

копитін андрюша
1 місяць тому

дебіли

Back To Top