skip to Main Content

Корабель “Костянтин Ольшанський” вразили “Нептуном”

Як повідомили у ВМС ЗСУ, під час атаки 24 березня по окупованому Севастополю, до уражених та виведених з ладу великих десантних кораблів ЧФ РФ “Азов” та “Ямал” слід додати й захоплений у 2014 році “Костянтин Ольшанський”.

Цей ВДК 9 років знаходився у бухті Севастополя, але, як зазначив речник ВМС Дмитро Плетенчук, ворог спробував його відновити та видати за нібито відремонтований “Минск” (уражений 13 вересня 2023 року). Або за ще один корабель того ж 775 проєкту – “Оленегорский горняк” (уражений 4 серпня 2023 року).

“Костянтин Ольшанський” до 2014 року ходив під прапором України, його захопили вороги у Криму. Для атаки по “Костянтину Ольшанському” було використано українську протикорабельну ракету “Нептун”.

Цей корабель мав використовуватися проти України. На жаль. Тому було ухвалено рішення про ураження і цієї одиниці нашим “Нептуном”. Ураження було завдано. Уточнюються пошкодження… У будь-якому випадку він зараз теж не боєготовий”, – зазначив Дмитро Плетенчук.

Ракета “Нептун” з величезною долею ймовірності означає, що ця ракета пройшла глибоку модернізацію. Офіційно для “Нептуна” дальність визначена у межах до 280 км. Хоча вже була неофіційна інформація, що її дальність було збільшено до 400 км. Головне питання у селекції цілі під час атаки. Бо за публічною інформацією на 2021 рік, ракета “Нептун” з активною радіолокаційною головкою самонаведення могла розрізняти та атакувати кораблі, які були розділені на умовні категорії “малі”, “середні”, “великі”. Більше того, це протикорабельна ракета, яка призначена для атаки цілей, які знаходяться у морі.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top