skip to Main Content

Вінничани все частіше використовують ШІ у роботі і побуті

Штучний інтелект стає дедалі популярнішим. Його почали застосовувати в навчанні, роботі, бізнесі тощо. Використання та розробка нових технологій стала великим стрибком у невідоме майбутнє. З одного боку, ШІ полегшує людське життя, а з іншого такий швидкий розвиток може нести небезпеку.

Історія розвитку ШІ

Історія розвитку штучного інтелекту почалася ще в XVI столітті. Відомий математик та художник Леонардо да Вінчі створив обчислювальну техніку.  У 1623 р. німецьким науковцем Вільгельмом Шиккардом вже було сконструйовано механічну цифрову обчислювальну машину, а через 15 років Блез Паскаль створив першу лічильну техніку.

Науковці нашого часу створюють більш сучасні, модернізовані та зручніші способи комп’ютерних технологій. Вчені розробляють моделі мозку, щоб розкрити таємниці мислення та процесів розуміння.

Використання роботів у роботі, навчанні та побуті вже не є вигадками письменників чи дитячими фантазіями. Здавалося б, звичайна груда металу стала реаліями сьогодення, яке зашкоджує людству. Вже існують роботи, які можуть розуміти, розмовляти, жартувати. Це добре відомий усім людоподібний робот Софія — перша добре сконструйована інженерами модель робота людини. Її створила у 2015 р. гонконгська інженерно- робототехнічна компанія Hanson Robotics, яка спеціалізується на розробці роботів зі штучним інтелектом. 

Плюси та мінуси роботів

Вчені вважають, що роботи можуть допомогти самотнім, несоціалізованим людям. Також штучний інтелект використовують в діагностиці захворювань, дослідженні генома та розробці лікарських засобів. Вони дозволяються більш якісно надавати відомості, обслуговувати пацієнтів, економити час та кошти. Правова сфера також використовує сучасні технології. Зокрема, це судові та правоохоронні реєстри, бази даних, системи, які можуть ідентифікувати особу, надати про неї необхідну запитувану інформацію тощо.

З одного боку може здатися, що роботи полегшують наше життя й модернізують більшість сфер діяльності. Вчені щодня намагаються вдосконалити та модернізувати нано технології. Що може призвести до негативних наслідків. А саме, масове безробіття, економічну кризу, шлях до беззаконня та злочинів.А також, створення штучного інтелекту з людською моделлю мозку може викликати неконтрольованість роботів з боку людини. Це все в далекому майбутньому, як нам здається, але ми бачимо стрімкий розвиток роботоподібних технологій, які прямо впливають на людську життєдіяльність.

Наразі важко сказати про переваги чи недоліки ШІ, адже він може, як допомогти так і нашкодити людині.

ШІ в сферах діяльності

Штучний інтелект вже давно використовується у побуті. Давно знайомі валідатори, якими ми розраховуємось в транспорті, вже витіснили кондукторів. В багатьох магазинах вже є каси самообслуговування, де не потрібен касир. Телефонуючи в службу підтримки, ми все частіше чуємо на тому кінці лінії голос автовідповідача. Якщо вас цікавить одне питання, вони пропонують натиснути кнопку «1», якщо інше – кнопку «2» і так далі. До необхідності зв’язуватися з оператором справа доходить лише в рідкісних випадках, адже найчастіше автоматизований автовідповідач здатний дати вичерпну відповідь на людське питання.

Варто згадати і онлайн-консультації на інтернет-сервісах. Роботів навчили формувати відповіді, аналізуючи текст повідомлення. Наприклад, якщо ви в онлайн-режимі задасте службі підтримки банку питання про те, як розблокувати кредитну карту – система автоматично згенерує і виведе на екран потрібну інформацію. Якщо ж питання незрозуміле – вам запропонують вибрати потрібний розділ довідкової інформації, натиснувши на один з варіантів.

Експерти прогнозують, що роботи зможуть замінити такі професії, як:

  1. Бухгалтер.
  2. Секретар.
  3. Оператор кол-центру.
  4. Нотаріус.
  5. Касир та інші.

Старіння і незатребуваність деяких професій та поява нових не є новим феноменом. Це явище було присутнє завжди. Так колись пішли в минуле професії телефоністів, машиністів, ліфтерів та багато інших.

ШІ в навчанні

У світі вже існують інтерактивні помічники та адаптивні програми для навчання, які дають змогу за допомогою штучного інтелекту персоналізувати освітній процес і спростити певні технічні завдання.

ChatGPT – мій вірний друг в навчанні, я використовую його постійно. Це економить мій час і допомагає покращити оцінки. Я не розумію хімію, а чат-бот допомагає мені виконувати домашні роботи або писати контрольні, – розповів для “СічНьюз” школяр Вадим Онисим.

Учень також зазначив, що вчителі неодноразово використовували ШІ в роботі. А під час дистанційного навчання використовували платформи для самостійних, контрольних або домашніх завдань, які автоматично перевіряють завдання та ставлять оцінки.

Опитування від “СічНьюз”

“СічНьюз” провели опитування, щоб дізнатися, чи використовують вінничани ШІ в роботі або побуті. За результатами опитування 70.1% користуються штучним інтелектом, лише 29.9% не використовують ці технології.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top