skip to Main Content

Вінницька психологиня розповіла, як розпізнати в коханому аб’юзера

У світі професійних маніпуляторів важко розпізнати хлопця, який має чисті наміри. Якщо ви відчуваєте себе нещасною у стосунках. Якщо ваш партнер забороняє та критикує. Тоді ця стаття для вас.

Задля того, щоб допомогти читачам не потрапити у тенета аб’юзерів, журналістка сайту «СічНьюз» звернулася до вінницької психологині Тетяни Никифорової. На реальних прикладах  спеціаліст розповіла про перші дзвіночки (головні редфлеги).

Що таке аб’юз та які його види?

Дослівно аб’юз перекладається, як насилля. Поділяється на такі види:

Економічне. Перший показник жінки, як чоловік маніпулює нею через гроші – це контроль. Наприклад: я тобі не дам грошей. Сиди в декреті, не працюй, ти і так багато витрачаєш. Це все прояви економічного насилля. І для дівчат це вже перший ред флаг.

Емоційне.  Все що стосується гойдалок та нестабільності. Викликання відчуття провини, сорому, образи та ігнорування. Наприклад: як тобі не соромно, я тебе чекав 15 хвилин, ти так довго збираєшся.

Насилля відбувається таким чином, що жінка відчуває тиск, це також один із редфлегів. Аб’юзер – це людина, яка постійно тебе гойдає. Поруч з таким партнером не має спокою, рівноваги та відчуття безпеки.

Коли тобі легко та спокійно, ти поруч з адекватною людиною

Моральне. Цій формі притаманні критика, знецінення, повчання, рекомендації та пасивна агресія. Наприклад:  «Я від тебе такого не очікував дивно, що ти наважилась. Невже це ти так гарно зробила?»

Головним редфлегом у моральній агресії є бажання аб’юзера змінити свого партнера

Наприклад: ти не так вдягаєшся, не так їси, не так працюєш. Таким чином агресор обирає позицію контролюючого батька. Нібито він краще за тебе знає. Поваги від такої людини годі й чекати.

Фізичне. Ця форма насилля проявляється значно пізніше. Через місяць – два, буває і через рік. Зазвичай вона настає після усіх вищеперерахованих видів. Фізична агресія – це не лише замах рукою, або удар. Наприклад: зачинив у квартирі, або ж їде у машині й каже «Я не зупинюсь у туалет. Будеш терпіти». Або зачинив у ванні, поки не заспокоїшся. Нікуди ти не підеш, сиди вдома. Це все також форми фізичного обмеження, тобто насилля.

Сексуальне. Навіть не буду про це говорити. Це будь-який примус робити те, чого ти не хочеш.

Як наважитися вийти з аб’юзивних стосунків?

Самостійно наважитися майже неможливо. Обов’язково потрібно звернутися до психолога. До людини, яка допоможе позбавитись  залежності.

Стосунки з аб’юзером – це завжди адреналінова залежність

Зазвичай жертви повертаються, тому допомога спеціаліста необхідна.

Якщо хоча б один з прикладів присутній у вашому житті, варто замилитись хто поруч з вами, коханий чи аб’юзер.

Аліна ТАЛАН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top