skip to Main Content

Виплати при народженні дитини збираються підвищити вдесятеро

В Україні зареєстровано новий законопроєкт, який передбачає збільшення виплат на народження дитини вдесятеро. Згідно із ним, розмір допомоги буде прив’язаний до прожиткового мінімуму, встановленого на момент народження дитини.

Пропоновані розміри допомоги:

  • Перша дитина: 150 прожиткових мінімумів (384,5 тисячі гривень станом на березень 2024 року);
  • Друга дитина: 100 прожиткових мінімумів (256,3 тисячі гривень);
  • Третя і кожна наступна дитина: 50 прожиткових мінімумів (128,2 тисячі гривень).

Одноразова виплата становитиме 20 прожиткових мінімумів (51,3 тисячі гривень), а решта суми буде виплачуватися протягом трьох років.

Автори законопроєкту наголошують, що протягом останніх 10 років народжуваність в Україні скоротилася на 40%. А однією з причин цього є низький рівень допомоги при народженні дитини.

Законопроект покликаний стимулювати народжуваність в Україні та покращити демографічну ситуацію. Він ще не прийнятий, і його подальша доля залежить від рішення Верховної Ради.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль нагадав, що Україна втрачає людей через вимушену міграцію та внаслідок російських обстрілів.

Ми втратили величезну кількість людей. На жаль, вони гинуть через цю повномасштабну війну. На жаль, ми втратили і тих людей, які покинули Україну з дітьми. Понад мільйон українських дітей перебуває за кордоном. Задача — повернути ці сім’ї, повернути цих дітей. А також мотивувати українців народжувати якомога більше діточок для того, щоб Україна процвітала у своєму мирному майбутньому після нашої перемоги, – сказав пан Шмигаль.

Яна ТИХОЛАЗ, «СічНьюз»

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top