skip to Main Content

Як перевірити якість води у вінницьких криницях на відповідність нормам

Як вже інформував сайт «СічНьюз», у Вінниці протягом 2023 року із децентралізованих джерел було досліджено 98 проб води на мікробіологічні показники. 74 з них не відповідали санітарним вимогам по загальним коліформам та наявності кишкової палички. На санітарно-хімічні показники досліджено 98 проб, 48 з яких не відповідали нормативним значенням по загальній жорсткості, вмісту хлоридів та нітратів. Це були дані Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби та Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як все ж дізнатися, чи можна безпечно пити воду із вашого колодязя, сайт «СічНьюз» розпитав у головного спеціаліста Вінницького міського управління Держпродспоживслужби Наталі Михальчук.

– Наталіє Анатолійовно, у яких саме колодязях Вінниці вода гарантовано придатна до вживання?

На обліку у Вінницькому міському департаменті комунального господарства зараз знаходиться близько 640 криниць. До війни була ширша державна програма, і ми їх обстежували у більшій кількості. На це держава виділяла кошти. Наразі ми охоплюємо лише невеликий відсоток колодязів у Вінниці. Бо через війну гроші спрямовують на інші потреби.

Тому торік наша служба обстежила всього 39 криниць. Також цим опікувався Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України (колишня обласна санепідстанція). Загалом ми взяли 98 проб води. А ось суто на нітрати досліджували лише одну криницю.

В більшості із колодязів показники перевищені по жорстокості. Тобто у цій воді багато солей. Щоб покращити її , треба використовувати фільтри або кип’ятити і відстоювати.

Можу назвати кілька криниць, де вода, за нашими даними, відповідає всім нормам. Вони знаходяться за адресами: Первозванного, 24;  Майбороди, 7; Пирогова 150-А (храм Стрітення Господнього); Келецька, 122; Янгеля, 71; Київська, 60; пр. Коцюбинського 60-А (храм Георгія Побідоносця). Але після проходження опадів ситуація може змінюватися.

Як замовити перевірку якості води?

В першу чергу це стосується приватних господарств (вони несуть відповідальність за стан своїх криниць). Власники колодязів за свої кошти мають замовляти дослідження. Їх проводять Вінницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби (вул. Праведників світу, 19), Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України (вул. Маліновського, 11) і «Вінницяоблводоканал» (вул. Київська, 173).

Людина може звертатися туди, куди їй буде зручно. Вартість наших досліджень (бактеріологічний і хімічний аналіз) води у колодязі 1817 гривень. А ось дослідження води виключно на нітрати коштує 84 гривні.

Телефонуйте на «гарячу лінію» і замовляйте! Звернення розглядаються протягом місяця. Буває й швидше. А дослідження тривають протягом тижня.          

А як замовити дослідження громадських криниць?

Людина може звернутися із цього приводу до міської ради. Якщо вона заплатить за ці роботи, ми зробимо дослідження. Також вони можуть проводитися за власні кошти мешканців або за кошти щорічної державної програми, яка розпочнеться пізніше.

Якщо мешканець хоче, щоб його криниця обстежувалася в рамках державної програми, треба заздалегідь подати заявку на це до нашої служби.      

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»  

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top