skip to Main Content

70-річний вінничанин готується до чемпіонату з водно-моторного спорту

Вінничанин Анатолій Яковищенко успішно займається водно-моторним спортом із 1968 року. Це військово-прикладний спорт, який останнім часом на Вінниччині занепадає. Нагадує «Формулу-1», тільки на воді. Включає до себе різноманітні змагання на моторних суднах.

Популярними є швидкісні змагання на певні дистанції та за визначений час (годинна гонка). Рідше проводять змагання в проходженні складних фарватерів, на виконання комбінованої програми. Спортсмен виступає як водій судна.

Колись на Вінниччині була сильна збірна. Наша водна станція водно-моторного спорту була біля бази «Динамо», що на Старому місті.  Нині я фактично залишився майже один, — розповідає 70-річний спортсмен.

Анатолій Яковищенко каже, що у Вінниці під час війни не має умов для тренувань. На відміну від колишніх часів, коли гонщики мали можливість тренуватися на ділянці Південного Бугу, від бази «Динамо» до кондитерської фабрики. 

Водночас вінничанин регулярно виступає на офіційних змаганнях в інших регіонах. Є 25-разовим чемпіоном України, а у 1986 році став призером чемпіонату СРСР.   

Черговий чемпіонат України з водно-моторного спорту планують провести в Черкасах наприкінці серпня. Анатолій Яковищенко збирається там стартувати.

Ветеран хотів би мати гідну зміну. Але молодих вінницьких гонщиків у Вінниці поки що немає.

Наш вид спорту — екстремальний.  Корпус човна працює, як крило. І він йде фактично на трьох точках. Це нагадує повітряну подушку. Тому не кожна мама дозволить дитині займатися водно-моторним спортом. До речі, у 80-х роках під час гонки я отримав перелом хребта і дивом залишився живим, — згадує Анатолій Яковищенко.
Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top