skip to Main Content

«90-60-90» чи «плюс сайз»: вінницька модель поділилася секретами професії

Христина Перець – 29-річна модель, працює на показах моди. Кореспондент «СічНьюз» розпитав молоду вінничанку, в якому стані знаходиться під час війни в Україні модельний бізнес і чи є це нині прибутковою справою.

– Христино, коли і як Ви стали моделлю?

– Починала я у років 15. Ходила у гурток Вінницького міського палацу дітей та юнацтва, там була модельна школа.

Брала участь в конкурсах молодих дизайнерів, студентів технікумів та університетів. Мене запрошували презентувати їхні колекції на показах.

З часом я почала створювати власні колекції, ставити постановки. Під час навчання у виші завершила модельну школу у Вінниці, потім займалася в аналогічній у Хмельницькому. Але більш серйозно зайнялася моделінгом після того, як народила дитину. Тоді мені було 25 років.

– Зараз займаєтеся виключно моделінгом?

– Зараз переважно шию на замовлення. Бо під час війни моделінг більше, як хобі. За яке інколи, буває, платять гроші.

– Як оплачується ця робота?

– Зараз у більшості показів моделі самі сплачують за участь. Щоб було що показати у портфоліо. Подекуди це дівчата, які не мають модельної освіти. На таке інколи боляче дивитися.

Якщо ж професійну модель запрошують персонально, одне проходження на подіумі може коштувати 500-1000 гривень.

– Де останнім часом проходили «круті» покази моди?

– В Одесі, Києві тощо. Під час війни зазвичай це поєднується із благодійним аукціоном (на ЗСУ) і виступами зірок. В столиці я опікувалася постановкою дефіле, відповідала за маленьких дівчаток. В цьому обізнана, бо до війни мала власну студію. З початком широкомасштабного вторгнення через деякий час довелося закритися, бо діти роз’їхалися. І я зрозуміла, що це не на часі.

Знаменита формула моделей «90-60-90» зараз є актуальною?

– Ні. Такого вже немає. Ми живемо у XXI сторіччі. Зараз жінки мають любити себе із будь-якою фігурою, і мода це враховує. В тренді – природня краса. Головне – як дівчина або жінка несе себе по життю. Тому багато дизайнерів, приміром, створюють колекції для жінок «плюс сайз» (тобто повненьких – авт.).

В цілому формат «90-60-90» переважно залишився у минулому. Такі фігури моделей, можливо, потрібні лише для показів нижньої білизни. Я, зокрема, на подіумі демонструю верхній одяг. Бо трохи худа для показів нижньої білизни. Тому на такі кастинги навіть не відсилаю свої фотографії.

Щоб потрапити на показ, треба брати участь у кастингу?

– Так. Він може бути онлайн або вживу. Далеко не завжди проходиш. Але тоді можна спробувати наступного разу.     

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top