skip to Main Content

Архітектурна Вінниччина  — що подивитися на вихідних

Вінниччина дивовижна. Тут знаходиться безліч архітектурних пам’яток, музеїв, скульптур та багато іншого. Цими сніжними вихідними «СічНьюз» пропонує вам помандрувати та насолодитися помпезністю кін. XVIII – поч. ХІХ ст. нашої архітектурної Вінниччини.

1. Палац Грохольських-Можайських

Палац Ґрохольських-Можайських споруджений у 1770–1777 роках в стилі класицизму. Засновником палацу був польський політичний діяч Франциск Грохольський, який у ті часи володів Вороновицею.

Згодом на товарній біржі в Одесі російський офіцер Микола Можайський придбав палац Грохольських. Але незабаром він помер і управляти маєтком почав його молодший брат Олександр Можайський.

Мешкаючи в палаці у 1869–1876 роках, Олександр Можайський розробляв модель першого у світі літака. Свідки тих часів і радянська пропаганда стверджували, що літак Можайського здійснив вдалий політ. Вони називали останнього винахідником першого у світі літака. Насправді моделі літальних апаратів розроблялися ще задовго до Можайського, але його модель була найбільш наближена до сучасних літаків. І найголовнішим є те, що його літак усе-таки не літав, бо завелика вага та неідеальна конструкція не дали літаку Можайського повноцінно відірватися від землі. Тому в усьому світі вважають, що перший політ здійснив літак братів Райт у 1903 році.

З приходом радянської влади в палаці розташовувалися ревком, відділок міліції, гуртожиток тощо. У 1929–1987 роках у палаці діяла школа. Наразі там діє Вороновицький музей історії авіації та космонавтики, музей кобзаря В. Перепелюка, школа мистецтв та бібліотека.

У 2017 році палац Грохольських відкрили після реконструкції, яку виконали в рамках програми Євросоюзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Ззовні палац виглядає просто шикарно. На жаль, всередині дивитися особливо нічого, бо реконструкція там ще не проводилася. Ми можемо лише уявити красу, що була раніше в 43-х кімнатах палацу, коли там була унікальні вишукані меблі, оздоблення та сотні картин відомих італійських і французьких художників.

Прихід радянської влади все це майно не пережило. Доки такі пам’ятки існують у нашій країні, радимо їх відвідати вже цими вихідними.

Адреса: Вінницька область, Вінницький район, смт. Вороновиця
Офіційний сайт: Vinnytsia-museum.in.ua
Телефони для довідок:  (0432) 58-74-59, (097) 278-18-56

2. Браїлівська скарбниця

Браїлів — одне з найдавніших поселень на Поділлі. Серед пам’яток містечка найвідоміші Свято-Троїцький жіночий монастир (ХVІІІ ст.) Української Православної Церкви та палац родини фон Мекків (ХІХ ст.), де відкритий Державний музей великого композитора Петра Чайковського і меценатки Надії фон Мекк. Найвища будівля старого Браїлова — це колишній парафіяльний костел Святої Трійці (1879).

Свято-Троїцький жіночий монастир (1767–1778) побудований коштом Ф. Потоцького як монастир католицького ордену тринітаріїв у вигляді цегляної тринавної базиліки з двоярусною дзвіницею. Келії монастиря двоповерхові, цегляні. У ХІХ ст. була зведена брама зі службовими приміщеннями.

На території розташовані також господарські будівлі, сад, городи. У монастирі є свої шановані ікони, серед яких: Браїлівська Почаївська Божа Матір, Браїлівська Ченстоховська Божа Матір та Божа Матір Троєручиця, написані на Афоні на початку ХІХ ст. На поклоніння іконам сюди йдуть численні прочани. Є в обителі і ковчежець з мощами святих.

Палац родини фон Мекків зведено наприкінці 60-х років ХІХ ст. Під час Другої світової війни він був зруйнований, але згодом відновлений. Частково зберігся чудовий ландшафтний парк, де зростає близько 45 видів дерев і чагарників, а величні липи та граби пам’ятають події минулих століть.

Сьогодні у палаці розташований музей П.Чайковського і Н. фон Мекк, колекція якого нараховує майже 2 000 предметів. Експозиція присвячена перебуванню П.Чайковського у Браїлові. Видатний композитор вперше прибув сюди 17 червня 1878 р., уподобав це місце і приїздив ще чотири рази впродовж двох наступних років.

Особливу увагу привертає «кімната-ліхтарик» — у минулому робочий кабінет Н. фон Мекк і П.Чайковського. В інтер’єрі можна побачити особисті речі меценатки, передані до музею її нащадками — меблі, музичні інструменти, письмове приладдя, тощо. У вітринах також представлено оригінали музичних видань ХІХ ст.

Адреса: Вінницька область, Жмеринський район, смт. Браїлів

3. Палац родини Ценіних

Перший палац був побудований у 1885р. Він був одноповерховим. І збудований,ймовірно, ще до володіння родиною Ценіних Котюжанами. У 1910 р. під час селянських заворушень старий палац було підпалено та значно пошкоджено. У 1912 р. вже вдова відставного царського генерала Євгенія Ценіна відбудовує новий палац. Архітектором проєкту нового палацу в Котюжанах різні джерела називають відомого на той час петербуржця Оскара Мунца.

Фасад палацу прикрашає ренесансна аркадна лоджія, розташована на другому поверсі. Її завершує аттик з декорованими вазами по краях. Такі самі вази знаходяться на кутах на даху будівлі. Вікна першого поверху прикрашені складними барочними наличниками, а вікна другого поверху – псевдобалконами. Фасад прикрашають вставки з ліпнини на міфологічні теми. В пустих нішах колись, можливо, красувалися вишукані скульптури.

Як зазначається, стилістично котюжанський палац близький лівадійському, побудованому приблизно у ті ж самі роки. Інтер’єри, звісно, не дуже збереглися. Проте все чисто та охайно. З першого поверху на другий ведуть старі дубові сходи. На другому поверсі є невелика зала. з якої йде коридор зі спальнями та учбовими класами. Адже віднедавна тут розташовується дитячий інтернат.

Навколо палацу – парк, що спускається до річки, із джерелами та невеликими водоспадами. В парку є цікавий арковий міст через каньон, початку XX ст. Кам’яний стіл, що нині стоїть неподалік від палацу, теж раніше знаходився у парку.

Адреса: Вінницька область, Могилів-Подільський район, с. Катюжани

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top