skip to Main Content

Більшість російськомовних відчувають дискримінацію за мовною ознакою – опитування

Мовне питання в Україні набуває все більшої актуальності. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну значна частина російськомовних українців переходить на державну мову.

Я щодня спілкуюся з військовими, які отримали поранення різної важкості. Хлопцям важливо чути українську мову на полі бою, щоб ідентифікувати себе і розуміти, де наші, а де ворог, – розповіла “СічНьюз” працівниця вінницького медзакладу Вікторія.

За результатами опитування, проведеного виданням “СічНьюз”, виявлено, що 65,7% російськомовних (до війни) українців вже не спілкуються російською мовою вдома. 10,4% продовжують спілкуватися російською, а 23,9% частково відмовляються від мови, яку сприймають як “мову ворога”.

Однак варто враховувати, що кожна людина має право на свою мовну ідентичність.

Мій чоловік з перших днів повномасштабного вторгнення добровільно пішов захищати Україну. Зараз він «на нулі», але розмовляє російською мовою. Він не заслуговує на повагу? – розповіла вінничанка Наталя.

Водночас російськомовні вінничани (і не тільки вони) все більше зустрічаються із мовною дискримінацією. Про це свідчить опитування від “СічНьюз”. За його даними, 40,5% зустрічалися з мовною дискримінацією, 42,2% зустрічалися рідко, і 17,2% не зустрічалися взагалі.

Українці повинні об’єднати свої зусилля проти ворога, а не проти один одного. Українці, які вчать і намагаються розмовляти українською мовою, заслуговують на повагу!

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 3 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top