skip to Main Content

Більшість вінничан ставали жертвами шахраїв у Інтернеті

Нині важко уявити наше життя без Інтернету. З появою всесвітньої мережі з’явилися аферисти, які прагнуть легких грошей. Жертвою шахрайства може стати будь-хто. Старенька бабуся, власники бізнесу, стендап-коміки з середнім бюджетом.

Схеми шахраїв

Існує безліч шахрайських схем. Найпоширенішими з них є:

  1. Продаж й купівля в Інтернеті.
  2. Віруси-шифрувальники та інші шкідливі програмні забезпечення.
  3. Інтернет-жебраки
  4. Щасливі призери вигаданого конкурсу або розіграшу
  5. Фіктивні магазини
  6. Пропозиції швидкого заробітку або погашення боргу.

Шахраї можуть представитись ким завгодно працівником банку, поліції, СБУ. І навіть Мілою Куніс, адже вона знає українську.

Я одного разу натрапила на шахрайку в Інстаграмі. Я знайшла магазин одягу по низькій ціні, хотіла замовити сукню. Я надіслала всю суму. Коли через три дні мені не відправили замовлення, я їм написала. Сказали, що в місті сильні обстріли, тому затримка. Своє замовлення я чекала місяць. Коли зрозуміла, що вони шахраї, написала заяву в кіберполіцію, – розповіла жертва шахраїв Діана.

Прості правила

Для того, щоб не потрапити в тенета кіберзлочинців, потрібно пам’ятати прості правила.

  1. Не надавайте особистих даних на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в Інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах. Наприклад, якщо оформляєте кредит онлайн на сайті Credit365, варто переконатися, що в адресі сайту немає помилок, а всі адреси і контакти збігаються з інформацією в інших джерелах (Google картах, наприклад).
  2. Не робити великих післяплат при покупці в Інтернет-магазині. Краще використовувати спосіб покупки – накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.
  3. Не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів, часто виявляються шахраями.

Опитування і коментарі

“СічНьюз” провели опитування серед вінничан, щоб дізнатися скільки людей стали жертвами шахраїв. Виявляється, 76,9% ставали жертвою шахрайства, 23,1% не зустрічалися з кіберзлочинцями.

Мій чоловік займається забезпеченням фронту. Шахраї дуже часто копіюють його сторінки у соцмережах і просять гроші в священників на мобільний рахунок, – розповіла для “СічНьюз” психолог Оксана Гришина.

Також жінка поділилася порадами, як діяти, якщо ви стали жертвою шахрайства.

– Необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. Також ви можете звернутися у відділ по боротьбі з кіберзлочинами. Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

За шахрайські дії в Інтернеті зловмисникам загрожує кримінальна відповідальність.

Відповідальність залежить від розміру заподіяної шкоди. Може бути як дрібним і тягнути штраф від 170 до 510 грн., Так і злочином, що тягне за собою відповідальність від штрафу в розмірі 850 грн. до 12 років позбавлення волі с конфіскацією майна, – прокоментував юридичний експерт “СічНьюз”.

Також він додав: якщо зловмисник для того, щоб ввести потерпілого в оману, зламав чийсь акаунт в соціальній мережі, то до шахрайства додається ще й ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу ІТКС). За що передбачено відповідальність у вигляді штрафу від 17000 до 51000 грн.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top