skip to Main Content

Чому у селі відмовилися змінювати «радянську» назву вулиці на Леонтовича

В Україні активно відбувається процес перейменування топонімів. «Український інститут національної пам’яті» сотнями тисяч надсилає у територіальні громади рекомендовані назви топонімів.

Але… ці сотні тисяч «пропозицій» наштовхуються на «непорозуміння» з боку громад, або тих представників територіальних громад, яких для вирішення цих питань «призначили» місцеві ради.

Рекомендували сільраді не перейменовувати вулицю

Зокрема, «Інститут» запропонував у селі Терешки – центрі однойменної сільської територіальної громади на Полтавщині – «вулицю Миру» перейменувати на «вулицю Миколи Леонтовича» – видатного композитора, різні версії «Щедрика» якого слухають щодня сотні мільйонів людей у світі. Він походить з Вінниччини і певну час працював керівником хору у Покровську на Донбасі, який нещадно обстрілюється росіянами у ці дні.

Не знаю, чим мешканцям Терешків не подобається всесвітній хіт «Щедрик», але чиновники з місцевої сільради, які склали «робочу групу щодо обговорення перейменування вулиць…» на своєму засіданні від 13 березня 2024 року прийняли рішення рекомендувати сільраді не перейменовувати вулицю, а залишити стару, тобто – радянсько-російську назву «Мир».

16 березня 2024 року у Терешках мали відбутися громадські слухання «щодо обговорення перейменуванню» (так написано на сайті громади). Результати обговорення на момент підготовки цього матеріалу – не повідомлялись.

«Трактор в полі – дир-дир-дир… Ми – за мир!»  

У російсько-радянські часи рядки, винесені у заголовок, у тому числі й вже згаданих Терешках (взагалі-то село – прекрасне й люди у ньому хороші… ледь не написав «мирні», аж ось «робоча група»…) приписували нашим світочам поезії. Не то Максиму Рильському, не то – Андрієві Малишку… Точно не пам’ятаю, але знаходились люди, які на догоду російсько-радянській владі могли видавати ще й не такі «шедеври» «соціалістичеського реалізму». Чомусь саме в контексті з рішенням Терешківської «робочої групи…, де немає, до речі, жодного робочого, та про те – окремо й згадав я поетичний шедевр «МИРавой паєзії» («Трактор в полі – дир-дир-дир… Ми – за мир!»).  Куди там Миколі Леонтовичу з його всесвітнім «Щедриком»!

Цікаво, а як на подібні «МИРові» рішення реагують… По-перше, чиновники названого інституту, які рекомендують  ім’я Миколи Леонтовича чи не в кожну з тисяч українських громад? По-друге, вінничани, особливо ті, які тим чи іншим чином дотичні до імені Миколи Леонтовича?

Колись напишу про історію мого звернення до Вінницької міської ради щодо перейменування вулиці видатного діяча світового театру, українця Володимира Немировича-Данченка на вулицю імені росіян – братів Малакових.  Це в цьому ж контексті. Далі буде!

Олександр МАЗАН, «СічНьюз», автор проєктів «Історія та краєзнавство Поділля/Донбасу», «КультПоділля/Донбасу», 22 липня  2024 року

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top