skip to Main Content

«Даємо людям краплинку щастя» – керівник Барського театру

Театр – це фабрика емоцій. З цієї фразою важко сперечатися. Адже кожен, хто хоча б раз був на виставі, байдужим до цього виду мистецтва не залишиться. Сьогодні, 27 березня, відзначається Міжнародний день театру.

Із цієї нагоди кореспондент «СічНьюз» вирішив поспілкуватися із директором Барського міського аматорського художнього театру (МХАТу) Романом Григор’євим. Йшла мова, як вижити недержавному театру в нинішніх умовах військового часу.   

– Наш театр був заснований в 2016 році як ініціативне об’єднання, відкрите для людей будь-якого віку та професій. З того часу ми стали громадською організацією, отримали звання народного театру.

Працюємо із різними соціальними категоріями людей: із порушеннями зору, ветеранами і членами їхніх родин, пенсіонерами тощо. До речі, шестеро членів нашого театру наразі перебувають у лавах ЗСУ. Серед наших глядачів є чимало внутрішньо переміщених осіб, – розпочав Роман Григор’єв.

Романе, де знаходите підтримку?

– Багато в чому театр розвивається, завдячуючи грантовим програмам. Ми працюємо як з українськими, так із зарубіжними донорами. Таким чином маємо можливість реалізовувати різноманітні проєкти як в Барі, так і в інших куточках України. Їздимо з виставами на гастролі.

Яку, на вашу думку, позитивну роль несе театр у часи війни?

– Він є надзвичайно важливим, тому що в нинішніх умовах потрібно збереження ментального здоров’я. Людям необхідно, незважаючи на всі виклики і жахіття, якось переключатися на щось інше.

Таким чином ми допомагаємо українцям позбуватися стресу, хоч трохи забувати про небезпеку ракетних атак. І даємо людям «краплинку щастя» своїми виставами.

Аншлаги збираєте?

– Минулий театральний сезон показав, що наша робота потрібна людям. В театрі постійні аншлаги. На наші вистави нерідко приїздять з інших міст Вінниччини і навіть областей. Серед глядачів багато внутрішніх переселенців із півдня і сходу України. Тому навіть під час війни мистецтво є актуальним і важливим.       

Коли почнеться новий театральний сезон і що можна очікувати від нього?

– В травні розпочинаємо сезон. Готуємо кілька нових вистав, театральних прем’єр. Приміром, плануємо цікаву виставу-детектив за мотивами Агати Крісті. Назву оприлюднювати не хочу, нехай це буде інтрига.      

А починати збираємося із минулорічної вистави «Біда від ніжного серця», яка вже полюбилася нашим глядачам.      

Довідка

Міжнародний день театру відзначається щорічно з 1962 року. Засноване свято у Відні на IX конгресі Міжнародного інституту театру (MIT) при ЮНЕСКО.

Перші театри з’явились в Греції, згодом в Китаї, Індії, а в X столітті в Європі. Слово «театр» походить від грецького «theatron». І означає місце для видовищ. А також місце, призначене для показу драматичних творів мистецтва перед публікою.

У давній Греції театр став формуватися як мистецтво, встановлювалися чіткі визначення трагедії і комедії, а також інших театральних форм. В Україні театральне мистецтво бере початок з глибокої давнини, з прояву в народних іграх, танцях, піснях і обрядах.

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top