skip to Main Content

Дев’ять дітей залишили жінки у “Вікні життя”

12 квітня відзначаємо Міжнародний день безпритульних дітей. Він покликаний привернути увагу суспільства до однієї з найгостріших проблем сьогодення – долі дітей, позбавлених опіки та змушених жити на вулиці.

Мало хто знає, що у Вінниці є “вікно життя”, де жінки, які народили, можуть залишити дитину.

Євген Маркевич, директор релігійної організації “Карітас-Спес Вінниця”, розповів про “Вікно життя”.

– Десять років тому сестри монахині, які тут працювали, відкрили “Вікно життя”. Коли почалася повномасштабна війна, сестри виїхали. І тут почала діяти організація “Карітас-Спес Вінниця”.

Рік тому “Вікно надії” освятили і відновили роботу.

– Відновили роботу в січні. Й вже на початку лютого нам принесли новонародженого хлопчика, йому було три години. Зараз дитина в сім’ї, де її люблять та опікуються, – розповідає Євген.

Також чоловік додав, що про “Вікно життя” люди знають. Це дуже поширена практика в Європі. Такі віконечка є ще в кількох містах України. А у нас в Вінниці це єдине.

– За час існування “вікна життя” близько дев’яти дітей принесли. Його основна мета- не вбий, принесіть дитину і про неї попіклуються, – ділиться Євген.

Як функціонує “Вікно життя”

Мама приходить, залишає дитину у віконечку. У неї є до 80 хвилин, щоб анонімно піти.

У нас в кімнаті є цілодобові працівники, які сидять там. Спрацьовує сигналізація, працівник спускається й забирає дитину. Після чого викликається медична допомога, служба у справах дітей. Вони приїжджають, оглядають дитинку й забирають її у дім “Матері та дитини”, – додає чоловік.

Дитина в центрі перебуває три місяці. За цей час мама може передумати і забрати її.

Однак, за словами Євгена, жодна мама поки що не передумала.

Всі дітки, які були залишені, зараз мають люблячі сім’ї, де про них дбають та піклуються.

Також на території організації є соціальна пральня та перукарня, де двічі на тиждень критичні групи населення безкоштовно можуть скористуватися послугами.

До критичних груп населення відносяться пенсіонери, ВПО, багатодітні мами, які мають дітей до трьох років, діти з аутизмом, малозабезпечені тощо.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top