skip to Main Content

До Дня лялькаря: як виживають постраждалі дитячі театри

21 березня – Міжнародний день лялькаря. Діяльність них дарує щастя не лише дітям, але й дорослим. Актори лялькових театрів по всій країні дарували й попри війну продовжують дарувати українцям позитивні емоції. Але руйнування нашої культури ігнорувати не можливо.

Харківський державний академічний театр ляльок імені В. А. Афанасьєва 

Дивом вцілів. 1 березня 2022 року росія завдала удару по будівлі. Були пошкоджені вікна та фасад. Музей, присвячений лялькам, розташований на 3-у поверсі театру, на диво, залишився не ушкодженим. Найбільшого удару зазнали люди, у тому числі і керівник літературно-драматичної частини, театрознавець Ольга Дорофеєва.

-З самого початку робота в театрі припинилася. Театр припинив працювати. Досить швидко у ньому з’явився такий волонтерський певний штаб. І дуже багато працівників почали прямо там займатися волонтерською діяльністю – каже жінка.

Попри все, перший час театр проводив свої вистави в укриттях, чим саме підбадьорював мешканців Харкова.

Херсонський обласний музично-драматичний театр імені Куліша

Якщо ви заб’єте у Гуглі назву херсонського театру, щоб дізнатися про нього інформацію, перше, що ви побачите, буде напис «Зачинено назавжди». І це зовсім не з волі керівників.  17 січня 2023 року внаслідок російських обстрілів у будівлі було вибито 36 вікон. Директор і художній керівник Віктор Гаврилюк нагадав, що заклад культури був в окупації до звільнення обласного центру. Але за весь час жоден з працівників не перейшов на бік ворога.

-Окупанти у нашому театрі зробили фактично руський ТЮЗ (театр юного глядача – авт.). Там грали лише люди, без використання ляльок. Слава Богу, їх не повикидали, а звалили в одну кімнату. Чужинці також використовували наші костюми і декорації.Їх переробляли для своїх потреб, – розпочинає Віктор.

Щоб дізнатися детальніше про життя херсонського театру, ви можете прочитати статтю, яку ми писали раніше: https://sichnews.com/hersonskyj-teatr-vrazyv-grad-tomu-vin-zavzhdy-na-gastrolyah/

Незважаючи на складні умови, театр небайдужий до людей. Усіма силами керівники та актори намагають влаштовувати вистави по всій Україні Творча діяльність допомагає поліпшувати настрій українцям та зміцнювати силу духу української культури.

Аліна ТАЛАН, «СічНьюз»

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top