skip to Main Content

Джерело поширення гепатиту А на Вінниччині ще не виявили

Про непросту ситуацію у Вінницькій області з захворюванням на вірусний гепатит А розповіла заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Тетяна Бондаренко. Брифінг пройшов у останній день жовтня в офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації.

Є позитивна динаміка

Тетяна Бондаренко нагадала, що спалах гепатиту А на Вінниччині фіксується, починаючи із 18 жовтня. На сьогодні, згідно із рішенням обласної комісії з екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, визначено, що він перейшов на регіональний рівень. Керівником комісії з ліквідації наслідків призначили першого заступника голови ОВА Наталю Заболотну.

Перші два пацієнти із гепатитом А в стаціонарах області зареєстровані ще 13 жовтня. Нині є 206 повідомлень про хворобу на Вінниччині. Сьогодні із цим діагнозом в лікарнях – 143 пацієнти, із них 25 дітей. Є певна позитивна динаміка, адже вчора було виписано 25 пацієнтів. Вони продовжать отримувати амбулаторне лікування, – сказала Тетяна Бондаренко.

Поки серед усіх пацієнтів із гепатитом А на Вінниччині лише один у важкому стані. Хворий – старше 50 років і має низку супутніх патологій.

Пошуки джерела тривають  

Для профілактики цього захворювання треба дотримуватися особистої гігієни.

Зокрема, обробляти руки, користуватися дезінфектантами. Також ми займаємося вакцинацією проти гепатиту А. В першу чергу вакцину отримують медики, люди з близького контакту із хворими та діти, – пояснила Тетяна Бондаренко.   

Заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА розповіла, що триває пошук джерела інфекції. Збираються проби води і харчових продуктів. Паралельно обстежують шляхом забору крові працівників підприємств і організацій. Вони виробляють питну воду, водомати, харчові і молочну продукцію, яка вживається у необробленому вигляді.           

Ми зробили 30 проб з центрального водогону Вінниці, всі – негативні. Зроблено понад 50 проб з водоматів, і результат аналогічний. Пошук джерела інфекції продовжується, – продовжує Тетяна Бондаренко.   

Про карантин не йдеться

Вона розповіла, що в районах Вінниччини вже були зафіксовані випадки хвороби на гепатит А. Де десятка пацієнтів було госпіталізовано до районних лікарень Калинівки, Ладижина, Жмеринки, Хмільника, Могилева-Подільського.

При цьому 95 % пацієнтів були пов’язані із Вінницею! В обласному центрі вони навчаються, працюють, їздять на прогулянку або придбавали там продукти у невеликих магазинах чи на базарі. Тобто логічно, що джерело інфекції знаходиться саме у місті над Бугом.

За словами Тетяни Бондаренко, про запровадження карантину у Вінниці сьогодні поки що не йдеться. Для цього має бути суттєве збільшення рівня захворюваності.  

Є лише обмеження у вінницьких школах, де діти перейшли на дистанційне навчання. Це має перервати ланцюжок передачі вірусу в дитячих колективах. Якщо приросту захворюваності не буде, із наступного тижня школярі вийдуть на офлайн-навчання.        

Михайло ШАФІР, фото автора, «СічНьюз»  

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top