skip to Main Content

Експерти розкритикували законопроєкт про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський пропонує до 14 травня продовжити загальну мобілізацію та військове становище. Він внесе відповідні проекти у ВРУ. Термін дії справжнього військового положення та мобілізації спливає 14 лютого 2024 року, тому Володимир Зеленський пропонує продовжити його ще на 90 днів.


Водночас триває обговорення урядового законопроєкту №10449 (про мобізацію). Його жорстко критикують експерти.

Занепокоєння бізнесу

Європейська бізнес-асоціація закликала Верховну Раду не ухвалювати урядовий законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації без доопрацювань через низку суперечливих норм. Про це йдеться у заяві ЄБА.

За словами асоціації, поданий урядом законопроєкт №10449, “фактично, є копією законопроєкту №10378, щодо якого бізнес уже висловлював своє занепокоєння, зокрема тому, що він містив ознаки порушення Конституції та міг мати негативні наслідки для економіки”.

Також асоціація заявляє про занепокоєння щодо ситуації біля кордонів. Зокрема, через розгортання правоохоронними органами та територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки мобільних постів перед пунктами пропуску через кордон. Зазначається, що співробітники здійснюють перевірки документів у водіїв вантажівок, а також видачу повісток з наказом з’явитися до ТЦК та СП для уточнення облікових даних.

Це призводить до утворення додаткових черг на держкордоні, паніки серед працівників компанії, які уповноважені на здійснення відповідних перевезень. Адже навіть якщо водій є заброньованим зараз, перед перебронюванням працівник може бути кілька днів\тижнів не на броні. Відповідно, має з’явитись до ТЦК для оновлення інформації і, з досвіду про який говорить бізнес, часто таких працівників мобілізують, не дочекавшись рішення про продовження броні, – інформує Європейська бізнес-асоціація.

Крім цього, асоціація звернула увагу на питання бронювання працівників для продовження роботи бізнесу. За словами компаній-членів асоціації, наразі забронювати критично важливих фахівців чи експертів в компанії особливо складно. Асоціація закликає додатково передбачити бронювання працівників, які не належать до критично важливих підприємств.

Також закликала не приймати законопроєкт №10449 у чинній редакції без відповідних доопрацювань. І продумати можливість додаткового інструменту бронювання працівників та “звернути увагу на ситуацію, що склалась перед пунками пропуску через держкордон України”.

Електронні повістки будуть?

Екс-голова ВРУ Дмитро Разумков у власному блозі на “УП” поділився власним баченням законопроєкту про мобілізацію. За його словами, нам обіцяли, що електронних повісток не буде. Але в новому законопроекті все прописано саме під таку систему.

Та ще й нагадаю, що на початку року поспіхом в Парламенті був протягнутий закон N10062 про “цифрове рабство”. Чи це не підготовка ґрунту для електронних повісток?! Усіх заспокоювали, що порушень прав громадян не буде. Але в проекті чітко прописано блокування рахунків, заборона керування транспортом і обмеження виїзду за кордон та надання консульських послуг для тих, хто вчасно не став на облік! – наголошує Дмитро Разумков.

У новому проекті немає демобілізації.

Ефемерні 36 місяців і рішення Ставки – це профанація! Рішення про демобілізацію можна очікувати безкінечно, до того ж 36 місяців служби десь на Заході держави і 36 місяців під Авдіївкою – це, м’яко кажучи, зовсім різні речі. Також ні зрозумілої системи ротації, ні підготовки і забезпечення кадрового резерву, ні фінансового забезпечення захисників у новому законопроекті не прописано! – наголошує Дмитро Разумков.

До чого все це призведе?

На думку пана Разумкова, такими методами влада точно не заохотить громадян йти в армію. Це призведе до зворотного. Люди почнуть масово виводити гроші в кеш, щоб запобігти блокуванню рахунків, а судова система буде перевантажена, масово штампуючи справи на вимогу ТЦК.

Про повернення українців з-за кордону теж можна забути. Автори проєкту спонукають їх отримувати інший паспорт і виходити з громадянства України. “Забувши” про нормальну демобілізацію і ротацію, влада деморалізує захисників, які вже два роки воюють на фронті. Вони фізично і морально виснажені. Вони прямо кажуть, що відчувають себе рабами, не розуміючи, коли буде завершення служби! – наголошує пан Разумков.

Що пропонується

Дмитро Разумков разом з командою вже готує альтернативний законопроєкт.
У ньому збережуть ключові норми, які вже прописували в законопроекті N10378-3.

  • Зрозумілий механізм демобілізації – через 24 місяці служби, з яких 8 місяців військовий провів у зоні бойових дій
  • Залишаємо чинні на сьогодні підстави відстрочки від мобілізації та звільнення з військової служби
  • Закріплення усіх виплат захисникам на рівні закону, від 20 до 100 тис. грн. Так само виплата 15 млн грн родинам загиблих героїв має бути прописана в законі.
  • Збереження віку мобілізації 27 років (а не 25, як хоче влада)
  • Виключаємо розділ, який порушує права громадян і навантажує судову і банківську системи
  • Електронний кабінет призовника/військовозобов’язаного/резервіста має реєструвати держава, і ні в якому разі не використовувати його для надсилання електронних повісток.
  • Вручення повісток – лише фізично і очно виключно працівниками ТЦК. Також даємо право на фото- і відеофіксацію цього процесу громадянам, а не лише працівникам ТЦК.
  • Передбачаємо пільгове нарахування вислуги років: 1 місяць служби за 3 місяці.
  • І про справедливість. Оскільки війна має бути війною для всіх – ми пропонуємо відправляти народних депутатів у відрядження на фронт. Щоб кожен нардеп віком до 60 років рішенням Головкома був направлений на місяць у розпорядження до певної бригади в зону бойових дій, і виконував там функціонал відповідно до своєї військово-облікової спеціальності. Одночасно в таке відрядження можуть відбувати до 30 парламентарів, щоб не паралізувати роботу Ради, а такий список формуватиметься в алфавітному порядку. Народні депутатки можуть їздити в такі відрядження добровільно.

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top