skip to Main Content

У Вінниці відкрили виставку портретів Героїв України і Небесної Сотні

Натюрморти, портрети, філософські картини, незвичні колажі та скульптури – 60 робіт 30 юних авторів, які прагнуть пізнати та розкрити в сучасних творах мистецтва культурне та національне багатство України. Вінницька дитяча художня школа презентувала в обласному художньому музеї першу виставку своїх вихованців, яка отримала назву «Сюжети та портрети». Діятиме до 13 лютого.

Як зазначила директорка Вінницької дитячої художньої школи Наталія Стафійчук, більшість робіт, представлених в експозиції, мають виразну українську тематику. Родзинкою цієї виставки є колажі, інформує сайт Вінницької міськради.

Ці зображення в аплікативній формі створені з вирізок із газет, журналів чи якихось інших матеріалів. Вони – непрості, але дуже цікаві. Така техніка у Вінниці рідко зустрічається на виставках, а тут ще й широко відображена патріотична тематика у роботах. Адже наші учні створили портрети Героїв України, Небесної Сотні, портрети тих, хто боронить країну зараз, – говорить Наталія Стафійчук.

Вона також розповіла, що кожна навчально-творча робота – результат вдумливого дослідження творів музейного спадку України, книг та альбомів, а в окремій композиції – сімейних архівів.

Директор Вінницького обласного художнього музею Руслан Паламаровський підкреслив, що виставка дитячих робіт викликає позитивні емоції та спонукає до світлих думок.

Роботи хлопців та дівчат вселяють впевненість у перемогу добра, краси та мистецтва. Ми вдячні Збройним Силам України, за можливість працювати, навчати та творити, і ми робимо це з вірою у Перемогу України, – каже Руслан Паламаровський.

Експозиція вражає різноманітністю технічних засобів, зокрема тут представлені й скульптурні композиції. Серед яскравих прикладів – робота Макара Гевлича «Наполеон на перевалі Сен Бернар».

Юнак розповів, що його надихнули дві події на створення цієї роботи:

Я змалку бачив картину Жака Луї Давида, де зображений Наполеон на коні, а ще мене вразив період Наполеонівських війн, який ми проходили на уроках історії у школі, саме тому для своєї першої роботи у техніці пластики малих форм, я обрав саме цю постать.

Сюжетні, тематичні натюрморти вдало доповнюють експозицію, ілюструючи естетику побуту українців. А пластика малих форм у виставці реалізована через навчально-творчі учнівські інтерпретації відомих полотен українського живопису ІІ половини ХІХ-ХХ століть.

Викладачка художньої школи Ярослава Бондар розповіла, що діти ґрунтовно готувались до виставки, тож тут представлені роботи, виконані олівцем, пастеллю, гуашевими та акварельними фарбами, де яскраво відображений творчий потенціал кожного автора. Натхнення на створення своїх маленьких шедеврів юні таланти черпали у діяльності видатних художників-монументалістів: Алли Горської, Михайла Бойчука, Віктора Зарецького, Сергія Кириченка.

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top