skip to Main Content

Фахівець пояснив, як перехід на зимовий час вплине на українців

В Україні стрілки годинників переводимо традиційно двічі на рік – восени на зимовий час і навесні на літній. Коли ж цьогоріч переводити стрілки годинника? Та як зміна часу впливає на нас самих?

Ще у 2021 році депутати серйозно замислилися над тим, щоб скасувати переведення годинників на літній чи зимовий час. Проте нововведення так і не набуло чинності. Адже воно мало було затверджене на фінальному читанні, яке так і не відбулося. Тому і цієї осені ми традиційно переводитимемо годинники.

Зазвичай перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. У 2023 році це буде 29 число. Вже о 4-й годині ранку стрілки вашого годинника «перестрибнуть» на одну годину назад. На девайсах ця дія відбудеться автоматично, а ось на механічному годиннику потрібно буде перевести самостійно.

Чому ж раніше виступали проти скасування сезонного переведення годинників? 2 роки тому депутати керувалися декількома аргументами:

  • По-перше, з питань безпеки потрібно було ще більше відмежувати схід України від «московського» часу;
  • По-друге, питання енергетики — ґрунтуючи це тим, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів;
  • По-третє, питання захисту здоров’я, адже в момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес.

Як же зміна часу впливає на людину?

Цей процес у кожного індивідуальний. За роки люди випрацювали собі алгоритми дій для тих чи інших ситуацій. Жайворонки, сови, гіпертоніки тощо будуть по-різному сприймати зміну часу. Тому, коли відбуваються зміни клімату, часових поясів, умов існування кожен, знаючи себе та свій організм, буде діяти відповідно. Звісно, ми повинні звертатися до відповідних фахівців для консультації, аби в подальшому не виникало проблем, – прокоментувала «СічНьюз» асистент кафедри Вінницького національного медичного університету Неля Кривецька.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top