skip to Main Content

Як заробити на власному смітті: поради експерта

Політика сортування сміття у вінницькому регіоні набирає обертів. Та чи готове суспільство далі вдосконалюватися, йти в ногу з часом та слідувати екологічним принципам?

Екологічні проблеми у всі часи бути темою номер один. Як правильно сортувати сміття? Що з ним далі робити? Ці та безліч інших питань ставить собі кожна осмислена людина. Про проблемні аспекти та тонкощі в питанні переробки та сортування сміття дізнавалася журналістка «СічНьюз» у фахівчині однієї з провідних еко-компаній міста Вінниці Ольгою Маліновською.

Заміна східним регіонам

За словами пані Ольги, не так збільшилася кількість відсортованого сміття, як кількість позицій.

З початком повномасштабного вторгнення у Вінницькій області з’явилися (або ж відновили роботу) цехи для переробки тетрапаку, пінопласту тощо. Їх раніше було не вигідно брати в роботу, тому переробкою подібних продуктів займалися на сході України. Адже збір тієї чи іншої сировини залежить не від того, сортують люди чи ні, а від того чи є куди її здати. Благо, його є куди здавати і тепер таких речей ми почали збирати більше. Та й цехи вже запрацювали на повну потужність, – каже вона.

Що стосується пластику, то його, як завжди, стає більше і приймає його лише одна з компаній у партнерстві. Адже пластик має безліч різновидів і вони переробляються не просто, кожен вид потребує індивідуальної переробки.

Макулатури стало більше

Цьогоріч збільшилися й об’єми макулатури. І хоча це невеликий відсоток. Проте приріст, все ж, спостерігається. Щодо скла, то його стало значно менше. За словами Ольги Маліновської, причиною цьому є зменшення кількості покупок напоїв у скляній тарі. На противагу склу виступили пет-пляшки та алюмінієві баночки. Переробка цієї сировини є досить популярною сьогодні. Потрібно також розуміти, що не все сміття – це вторинна сировина. Аби воно нею стало, потрібно здійснити певну підготовку.

– Порівнюючи з минулими роками, люди стали більше сортувати сміття. Але великий мінус у Вінниці – це баки для сухих і вологих відходів, що багатьох дезорієнтувало. Адже попри розподіл сміття, його везуть на одне звалище. Через це люди не мають бажання спеціально виокремлювати місце для сортування. Тому вони потребують мотивації та ще більшого переконання, через що ми організовуємо екскурсії по підприємству і розповідаємо про діяльність подібних компаній в тому числі. Активно ведемо соцмережі для залучення аудиторії і переконуємо на моменті, що це сміття точно буде перероблене, адже ми за нього заплатили, – продовжує вона.

– Хорошим прикладом для суспільства послугували інші європейські країни, особливо з початком повномасштабного вторгнення. Проте зараз у місті немає достатньо створених умов для дійсно зручного та грамотного відсортовування сміття. Деякі ОСББ закуповують контейнери для розподілу. Також звертаються до нас за допомогою. І помалу ми впроваджуємо цю культуру поводження із вторсировиною, – доповнює Ольга.

Головним було і залишається бажання. І хоча вже давно існують відповідні закони про поводження з побутовими відходами, наше суспільство не надто компетентне у цих питаннях. Адже, якби за прикладом закордонних друзів, з нас додатково стягували плату за кожну тару, тоді і розуміння було краще.

Система оплати за сміття

То як же можна заробити на власному смітті?

– Система оплати за сортоване сміття є тільки в Україні і в країнах пострадянського простору. В жодній країні Європи немає такого прагнення. Звісно, окрім деяких країн, таких як Німеччина, наприклад, у яких здаються скляні пляшки. У будь-якому випадку людина платить за те, щоб у неї вивезли це сміття. В нас поки збереглася система, коли людям платять за те, щоб вони відсортували і принесли. Але потрібно розуміти, що за 10-20 кг до вас ніхто спеціально не приїде. Адже стоїть питання логістики, і в такому випадку витрати перевищуватимуть доходи, – пояснює пані Ольга.

– Якщо це від 100 кг і більше, тоді вже можна замовити спеціальний транспорт, який забере це сміття. Багато також залежить від співвідношення об’єму. Люди думають, що у великому заповненому контейнері з пляшками вже назбиралося 25 кг, хоча насправді там буде всього 5 кг, потрібно це враховувати. Це стосується й інших категорій відходів. Тому коли мова йде про оплату за вторсировину, ми пояснюємо людині як на ній заробити, щоб усім було вигідно, – продовжує пані Маліновська.

Як зазначає фахівчиня, варто розвінчувати міфи про захмарні суми заробітку на смітті, адже ціна на такий вид сировини у нашій країні невисока. Але вона принаймні є. Потрібно розуміти важливу річ, природа не пробачає. Війна і криза роблять свої справи, але починати потрібно з себе. Адже кількість сміття зростає, з ним нічого не відбувається. Кожен зможе допомогти і собі і природі, якщо зрозуміє важливість відсортовування сміття і буде залучати до цього інших.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top