skip to Main Content

Вінницький колектив танцю «Радість» підкорив європейські країни

Український танець, українська пісня є частиною душі українського народу, нашою зброєю, яка прославляє нашу державу, наш народ в усіх куточках світу.

Літо – пора відпочинку для більшості дітей. А для учасників народного художнього колективу ансамблю танцю «Радість» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва це пора напруженої підготовки та участі у міжнародних фестивалях.

У червні колектив взяв участь у Міжнародних фестивалях в Албанії та Греції, демонстрував свою майстерність в албанському місті Дурресі та грецькій Паралії.

У липні ансамбль взяв участь у Міжнародному фестивалі в Італії, в регіоні Фріулі-Венеція-Джулія, на півночі Італії. У фестивалі брали участь також колективи із Мексики, Греції та Італії. В Італії в цей час дуже спекотно, тому всі концерти починалися о 21 год. Концерти відбулися у містах Удіне, Пассонс, Кормонс, Сан-Віто-аль-Тальямен, Порденоне. Кожне з цих міст – має багато архітектурних пам’яток різних епох.

-Усі концерти відбувалися на відкритих сценах на площах старовинних міст та збирали тисячі глядачів. Виступи вінницької «Радості» викликали овації та захоплення глядачів. «Фантастика» – таку високу оцінку давав ведучий концертів після кожного нашого виступу. Усі глядачі захоплювалися професійним виконанням різноманітних стрибків, трюків, обертань, акторською грою наших хлопців і дівчат, щирими посмішками наших дітей. З концертів поверталися опівночі, але дуже щасливі, – каже керівник «Радості» Віктор Бойко.  

А ще діти побували на екскурсії у Венеції та в місті Градо, яке знаходиться на березі Адріатичного моря.

З Італії переїхали до Австрії. Разом з колективами з Боснії та Герцеговини, Австрії, Італії, Греції, Мексики, Словаччини виступали з концертами в містах Шпиталь-ан-дер-Драу, Зеебоден, Гмюнд. Почалися дощі, і всі концерти відбувалися у Будинках культури. А а місті Гмюнд концерт відбувся у старовинному середньовічному замку.  

-Всі виступи «Радості» проходили під бурхливі овації глядачів, які із захопленням спостерігали за майстерним виконанням українських народних танців.  Ведучий концерту запитував: «На яку висоту стрибають ваші хлопці?» Ми ніколи не заміряли, на яку висоту вони стрибають, але це виглядає дійсно вражаюче, – продовжує Віктор Бойко.   

Фестивалі – це не лише концерти, але нові знайомства, спілкування з людьми та дітьми з різних країн. В Албанії, Італії, Австрії відбувалися майстер-класи з вивчення італійських, грецьких, словацьких, мексиканських танців. Наші діти навчали всіх українським танцям. А ще ми плавали на катері по чарівному озері Зеебоден.

-Під час фестивалю в Албанії ми познайомилися з польським колективом з м. Ольштина. Їм сподобався наш колектив, і ми домовились, що вони запросять наш колектив до Ольштина у 2024 році. Та поки ми їхали з Греції додому, отримали листа з Польщі, що вони хочуть запросити наш колектив у цьому році. Тож через 2 дні після приїзду з Австрії, ми вирушили до Польщі, – інформує Віктор Бойко.   

У Польщі відбувався конкурс з польського танцю. Він проходить під егідою Міжнародної організації фольклорних фестивалів СІОФФ і є надзвичайно цікавим та повчальним для нас. Конкурс можна порівняти із нашими спортивно-бальними танцями. Але в репертуарі усіх пар лише польські танці: Куявяк, Полонез, Мазур, Мазурка, Оберек та інші. З кожного проводиться конкурс та визначаються переможці.

-Рівень виступів конкурсантів просто вражає. Керівник оргкомітету конкурсу пан Маріуш розповів, що і в Польщі раніше були лише конкурси латино-американських та європейських бальних танців, але вони змогли відродити польські бальні танці та конкурси. і зараз сотні пар з усієї Польщі приїжджають на конкурс та змагаються між собою. Сподіваюсь, що і в Україні колись буде такий конкурс з українського народного бального танцю, – наголошує пан Бойко.

Завершували конкурсні програми виступи польських колективів народного танцю та гості з Литви та України. Концерти відбувалися у великому амфітеатрі старовинної частини міста Ольштина. Виступи вінницької «Радості» глядачі зустрічали оваціями, вигуками «браво!». «Гопак», «Подільські вихиляси», «Калина», «Подільський передзвін» та інші українські танці не залишали байдужими жодного глядача.

За словами наших танцюристів, це були неймовірні поїздки з фантастичними враженнями.  На них ансамбль «Радість» продемонстрував силу духу українського народу, боротьбу за право бути вільними людьми у своїй незалежній державі – Україні.

Михайло ШАФІР, фото надано Віктором Бойком

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top