skip to Main Content

Грузія “палає” – президентка звинуватила «проросійський» уряд

Ще 9 квітня в Грузії пішла хвиля масових протестів. Це сталося після того, як лідер парламентської більшості “Грузинська мрія” Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон».

Що в документі

16 квітня у Тбілісі силовики почали розганяти демонстрантів. Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. Документ запроваджує реєстрацію некомерційних юридичних осіб та засобів масової інформації, які отримують понад 20% доходів з-за кордону, як «організацій, що діють в інтересах іноземної держави». Для ухвалення закону в Грузії необхідно, щоб проєкт пройшов три голосування в парламенті.

Зурабішвілі пообіцяла накласти на документ вето.

18 квітня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про «іноземних агентів» у країні нібито має захистити країну від «українізації».

В українському МЗС відповіли, що реальною загрозою для Грузії є русифікація, а не «містична українізація» та додали, що використання України в такому зневажливому контексті «завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам».

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президентка Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд. 1 травня поліцейські затримали 60 демонстрантів. Їм інкримінують хуліганство та непокору законній вимозі поліції. Під час сутичок постраждали шестеро правоохоронців.

Пізніше 1 травня парламент Грузії підтримав законопроєкт про «іноагентів» у другому читанні. Ще має бути третє.

Прем’єр Грузії звинуватив США

Протести тривають. Тим часом політики Грузії мають протилежні позиції. Щойно прем’єр звинуватив США у розпалюванні в країні революції. До цього Іраклій Кобахідзе відмовився від візиту до США для обговорення стратегічного партнерства та допомоги.

Кобахідзе стверджує, що «перезавантаження» відносин Тбілісі та Вашингтона неможливе «без справедливого і чесного підходу». Він розкритикував експосла США Келлі Дегнан, звинувативши її у розпалюванні революції в країні. Про це він заявив на своїй сторінці у соцмережі Х.

Говорив зі старшим радником очільника Держдепартаменту США з питань політики Дереком Шолле і висловив своє щире розчарування двома спробами революції 2020-2023 років, підтриманими колишнім послом США Келлі Дегнан і здійсненими через неурядові організації, що фінансуються із зовнішніх джерел, – заявив Кобахідзе.

За його словами, якби спроби розпалити революцію мали успіх, то в Грузії відкрилася б друга лінія фронту.

Крім того, я пояснив пану Шолле, що неправдиві заяви посадових осіб Державного департаменту США щодо законопроєкту про прозорість та вуличних мітингів нагадують аналогічні неправдиві заяви колишнього посла США у 2020-2023 роках, які слугували сприянню насильству з боку акторів, що фінансуються з-за кордону, та підтримці революційних процесів у той час, – пояснив він.

Іраклій Кобахідзе заявив, що правляча партія «Грузинська мрія» не відмовиться від ухвалення закону «Про прозорість іноземного впливу», який викликав масові протести й критику Заходу.

Думка президентки Грузії

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що закон про «іноагентів», через ухвалення якого на вулицях Тбілісі спалахнули масштабні протести, — це не єдина проблема, додавши, що головною є «російський уряд» країни.

Про це вона сказала в інтерв’ю DW.

Влада намагається зобразити партнерів Грузії агентами революції, оскільки вважає, що вони намагаються її повалити. Але вони мовчать про Росію, наче це наш новий друг. Тож “російський” закон — не єдина проблема, проблема — у “російському” уряді, який веде цю країну до Росії», — заявила Зурабішвілі.

Президентка додала, що більшість населення Грузії виступає проти такої політики, та нагадала, що керівна партія “Грузинська мрія” вже ухвалила кілька спірних законів, зокрема й закон про офшори. Він, за її словами, «робить Грузію офшорною зоною для російських олігархів, які потрапили під санкції».

Вона назвала ситуацію, що склалася, «вкрай тривожною» та висловила сподівання щодо того, що європейські партнери вживуть «правильних заходів».

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top