skip to Main Content

Гишки, легуміни і чара – особливості вінницьких діалектизмів

Бараболя, мнясо, пазюрі, гишки, легуміни. Чи відомі вам ці слова? Насправді це багатство та різноманіття української мови. Мова – це найбільше надбання кожного українця. Вона єднає людей, показує нашу ідентичність. А також вважається однією з найкращих мов у світі. Особливо ці якості проявляються в діалектизмах. Один той самий предмет може по різному звучати, навіть, у найближчих селах, однієї тієї самої області. Наша мова багата на різноманітні говірки та діалектизми.

Це пов’язано з тим, що українська мова формувалася під впливом війн, революцій, історії, традицій, переписування книг тощо. Вона споріднена з багатьма іншими, які називають слов’янськими. 

Що таке діалектизми

Діалектизми – це слова, словосполучення, граматичні форми, які є характерними для певного регіону України. Вони відображають особливості мовлення окремих регіонів, субкультур або етнічних груп.  Діалектизми можуть бути важливим джерелом вивчення мов та її походження.

Вінницькі діалектизми

Вінниця – це місто, багате своєю історією, культурою та звичаями. Завітавши до міста, можна побачити й дізнатися багато нового. Проте, вінницький діалект має свою особливу родзинку, яка придає місту особливий колорит.

Завітавши до наближених до Вінниці сіл, можна познайомитися із різноманіттям та багатством української мови. Наприклад, дуже часто вінницькі бабусі вживали слово баньки, замість звичного нам очі. Той хлоп, так і вивалив свої баньки.

Коли я була маленькою, моя бабуся використувавала досить багато діалектизмів. Тоді мені здавалось це кумедним. Я всі не згадаю, але з тих, що мені запам’яталися , це йойлик (дитина), когут (півень), баньки (очі), нудлі (страва). Їх було дуже багато.  Але, на жаль, я вже і не згадаю, – розповіла для “СічНьюз” вінничанка Галина Терещенко.

Приклади

Кожен регіон має свої діалектизми. Найпоширенішими на Вінниччині є:

  1. Гишки – це холодець.
  2. Черпак – ополонник.
  3. Легуміни – солодощі
  4. Дзьомбак – комар.
  5. Морелі – абрикоси.
  6. Чара – сковорідка.

Ці слова не є помилками, а просто відображають особливості вінницького діалекту. Вони є невід’ємною частиною української мови та роблять її більш багатою та колоритною.

Важливість збереження діалектів

Діалектизми є важливим джерелом вивчення мови та її походження. Вони допомагають нам краще зрозуміти історію та культуру нашого народу. Тому важливо зберігати регіональні діалекти та передати їх наступним поколінням.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 3 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top