skip to Main Content

Історія «спартаківського» спорту на Вінниччині. Зірки важкої атлетики,  стрільби, велоспорту, боксу

За весь період існування, з 1935 року, у спорттоваристві «Спартак» на Вінниччині було  підготовлено велику кількість майстрів спорту. У нашій області найкращими «спартаківськими» спортивними колективами були: обласна лікарня ім.Ющенка, Могилів-Подільський технікум радянської торгівлі, автоклуб м.Тульчина, будівельний кооперативний та політехнічний технікуми м. Вінниці. Цьому сприяла дружна самовіддана праця трудового і викладацького колективу та велика підтримка з боку керівників підприємств, навчальних закладів. Про це йдеться у енциклопедичному виданні «Олімпійці та зірки спорту Вінниччини».  

У товаристві «Спартак» підготовлені відомі спортсмени-важкоатлети, чемпіон країни серед молоді Володимир Кондратович та майстри «залізної гри» Валерій Радчик, Юрій Голубків, Федір Шкільнюк і Олексій Мазуренко. Чемпіоном Спартакіади профспілок України став призер міжнародних змагань з веслування (за участю спортсменів США, НДР, Данії, Швеції) майстер спорту В.Мухомор.

До складу збірної команди країни запросили чемпіона світу зі стендової стрільби, володаря Кубку СРСР, майстра спорту Г.І. Футимського.

Протягом багатьох років при ДСТ «Спартак» добре працювала школа стендової стрільби майстра спорту Олександра Пахомова. Команда Вінниччини під його керівництвом у 1953 році посідає перше місце на Україні зі стрільби по дуплетам. Його син, Ігор Пахомов, стає володарем двох світових рекордів. У школі Пахомова підготовлено десятки майстрів спорту, чемпіонів та призерів змагань різних рангів. Пізніше тут плідно працював тренером-викладачем Лев Антонович Рибчинський. Серед інших видів спорту товариству «Спартак» спортивні нагороди приносили легкоатлети, веслувальники ,боксери, борці вільного та класичного стилю, велосипедисти, лижники, футболісти.

Серед  тих, що гідно захищали спортивну честь товариства «Спартак», також особливо виділяються велосипедисти Євгеній Гладушевський, Володимир Мамаєвський, боксери Едуард Михайлов, Анатолій Грибенчук, Геннадій Калашніков, Анатолій Суслов, Ігор Горлачов і їхні тренери Віктор Васильович Фастов, Павло Іванович Бурлаков, Едуард Якович Михайлов.

З 2000 року оновлене спортивне товариство «Спартак» на Вінниччині очолив відомий спортсмен, заслужений тренер України з боксу, суддя міжнародної категорії Едуард Якович Михайлов. Нині міську організацію «Спартака» очолює його син – Едуард, обласну – Олена Бех.

Детальніше на спартаківському сайті.

Підготував Фелікс ЖАНІН  

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top