skip to Main Content

Кількість усиновлень в родинах на Вінниччині зросла вдвічі

Сьогодні  на Вінниччині на обліку дітей, які можуть бути усиновлені, перебуває 498 сиріт, позбавлених батьківського піклування. З початку поточного року було усиновлено 21 дитину 16 подружніми парами. З них 1 родинну групу (3 дітей) та 2 родинні групи (по 2 дітей). Що стосується іноземного усиновлення, то наразі воно призупинене.  Про це розповіла 14 вересня на брифінгу начальниця Служби у справах дітей обласної військової адміністрації Тетяна Дорош.

З кожним разом кількість бажаючих усиновити дітей на Вінниччині зростає. Станом на зараз  на обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває 67 осіб. З них 10 одиноких жінок та 57 подружніх пар. З початку року, за 8 місяців на облік взято 30 осіб (за 2022 рік 33 особи). Спостерігаємо цьогоріч феномен зростання кількості внутрісімейних усиновлень. Наразі їх 88. В  2022 році ця цифра становила 43, – розповіла Тетяна Дорош.

Трансформацію проходить законодавство щодо усиновлення. У нього вносяться зміни, приводячи його у відповідність до реалій сьогодення. З початку повномасштабного вторгнення росії Постанова Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» зазнала таких змін:

  • від 24 травня 2022 р. № 618. Стосуються процедури передачі усиновлювачам усиновленої дитини, яка евакуйована або тимчасово переміщення за кордон. (дитина могла бути передана усиновителям за участі посадової особи консульської установи);
  • від 31 травня 2022 р. № 636. Стало можливим вирішувати бюрократичні питання щодо влаштування дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм влаштування онлайн. Тобто етапи подання заяви, документів, отримання консультацій можуть відбуватись через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія». У Вінницькій області такою можливістю скористались 37 осіб (отримали консультацію), 4 подали заяви та документи для постановки на облік кандидатів в усиновлювачі через вебпортал «Дія»;
  • від 16 серпня 2022 р. № 907. Врегульовано питання щодо усиновлення дітей, які перебувають за кордоном та на окупованих внаслідок рашистської агресії територій України.

Внесено зміни щодо взяття на облік кандидатів в усиновлювачі (вони можуть стати на облік в тій громаді, куди перемістились та збільшено термін дії документів від 1 до 1.5 року) та здійснення контролю за умовами проживання та виховання усиновлених  дітей, які тимчасово переміщенні за межі України. (Це стосується тих дітей, які за кордоном набувають підстав для усиновлення, але на облік будуть поставлені лише по поверненню);

  • від 1 червня 2023 р. № 576.  Нововведення надає можливість влаштувати до сімейних форм виховання дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, яких евакуйовано за кордон. Детально прописано кожен етап процедури влаштування: знайомство, встановлення контакту та повернення до України дитини уже в прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу чи в сім’ю усиновлювача.

На сьогодні на території області продовжує проживати значна кількість усиновлених дітей – 556. 35 усиновлених дітей перемістились за кордон в такі країни:  Польща, Німеччина, Франція, Чехія, Ізраїль, Іспанія.

15 з них перебувають там більше 3 місяців. А відтак, з метою дотримання прав усиновлених дітей  стоять  на консульському обліку, – повідомила Тетяна Дорош.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top