skip to Main Content

Комерційні волонтери: Чи давав забудовник хабар воєнкому Патерлевичу і за що? Хоменко проти Борзова

На сайті vinnychany.info надруковано матеріал на актуальну тему. Ось він:

“Я зібрав базу на весь Ваш воєнкомат. Але ще нічого не запустив, бо сюжет не готовий. Коли вийде сюжет, тоді побачимо… Зараз попереджаю тебе, бо в наступний раз зможу примінити щось друге…. Я людина публічна і через мене йде велий обіг коштів… Якби я хотів, я б тебе і на місці завалив.. це не проблема..”, – заявляє ветерану війни відомий вінницький волонтер.
Журналістам газети “Ми Вінничани” анонімно надіслали запис телефонної розмови, в якій звучить голос схожий на відомого вінницького волонтера – забудовника. Інший співрозмовник, якому телефонував забудовник, військовий – ветеран війни. Другий з 26-го лютого захищав Україну на передовій лінії фронту. За наказом командуванням переведений у військкомат, де продовжує нести службу. В ході цієї розмови відомий волонтер почав принижувати військового та називав працівників військомату довбо…бами. За словами волонтера, у військкоматі працюють довбо…би. І якщо до нього спробують наблизитись, то потім постраждають, а саме “буде їхати охорона і случайно пристрелить”. Запис розмови вже опубліковано у соціальних мережах. У коментарях даного допису забудовник Хоменко не заперечував, що це його голос.

Наші журналісти вирішили розібратись в цій історії. Як стало відомо, подробиць дуже багато, і починати потрібно з далекого 2010 -го. Тому розслідування ділимо на декілька частин.

Ч.1 Передісторія
Ч.2 Волонтерські квартири
Ч.3 Хабар для незаконного ЖК
Ч.4 Рік мовчання
Ч.5 Прозріння
Ч.1 Передісторія

Забудовник Хоменко вже давно відома особистість у Вінниці. Він почав забудовувати Барський масив на території Якушинецької громади ще 13 років тому. Вінничани можуть пам’ятати, як невдоволені інвестори ЖК Барське перекривали у Вінниці центральну вулицю Соборну у 2018 році. Тоді схема Хоменка працювала ось так: будинки будувалися, квартири продавалися у незаконних ЖК ( будинки побудовані мали проблеми з документами, вони не могли бути підключені до жодних комунікацій). Проте, коли будівництво закінчилось та інвестори дізнались про те, що все відбувається незаконно, їм почали розповідати казки, що провини забудовника у цій ситуації немає. Тобто, що комунікації неможливо підключити до будинку через те, що місцева влада не дає дозволи. Таким чином всю свою вину забудовник переклав на владу міста Вінниці та повернув до себе довіру інвесторів та надії людей, які купили в нього квартири. Тоді Хоменко організував перекриття вулиць у Вінниці. Сотні людей виходили на вулиці, пікетували та звинувачували владу у неправомірних діях. Таким методом шантажу він домігся підключення міських комунікацій до незаконно побудованих будинків.

Але чому ж пану Хоменку потрібні були комунікації саме від міста Вінниці, якщо будівництво на території Якушинецької громади? А все тому, що Хоменко свої будинки хотів підключити до усіх вінницьких комунікацій. Тобто побудував у селі, а підключив комунікації до міста. Правда до цього Хоменко намагався задобрювати вінницьку владу подарунками. Наприклад, побудував стадіон біля будинку школярів та юнацтва. А от Якушинецька громада не отримала від Хоменка навіть школу, яка була запланована на місці ЖК Барський. Мешканцям цих будинків своїх дітей доведеться влаштовувати у садочки і школи Вінниці. До слова, історія про те, як з генерального плану Якушинецької громади зникла ціла школа під ЖК Барським заслуговує окремого журналістського розслідування. Але, як ми знаємо, апетити і жадібність вінницьких володарів міста безмежні. Як на той момент домовились обидві сторони, щоб вирішити конфлікт, нам не відомо. З цієї історії Хоменко виніс чудові знання – шантаж працює! А допомагати шантажувати владу є спеціально навчені люди. Так разом із знаннями з’явились і партнери для вирішення питань забудовника.

Хоменко непростий забудовник, про це свідчить інформація з реєстрів, де він значиться засновником 54 юридичних осіб, та керівником 57 юридичних осіб. Більшість з них є житлові будівельні кооперативи, популярна схема уникнення від оподаткування та відповідальності.

Після цієї історії успішна робота Хоменка продовжилась. Було побудовано ще безліч будинків і у Якушинцях, і у Агрономічному, тих що згідно закону не могли бути побудовані. Бізнес успішно працював.

Ч.2 Волонтерські квартири.
Людина, яка розповіла нам цю історію, вирішила залишитись невідомою. Як вона стверджує, особисто була свідком всіх подій, мова про які – далі.

Будуючи черговий незаконний житловий комплекс в Агрономічному у Хоменка виникла проблема. Людина, з якою він домовився про “вирішення питання” у міській раді, була звільнена. Тому змоги підключити будинок до комунікацій не було. Так само як і вводити в експлуатацію будинок без зв’язків. Авторитет Хоменка у Вінниці вже був трішки зіпсований, ніхто у Вінницькій міській раді з ним справ не хотів мати. Але питання потрібно було вирішувати.
Тут у нагоді стали старі перевірені партнери – Володимир Затайдух, який використовує вінницьку спільноту Дорожній контроль у особистих цілях. Кажуть, що ідея з волонтерськими квартирами була запропонована саме Затайдухом. Він запропонував вирішити проблему Хоменку через старий перевірений спосіб – шантаж. Мова йде про перекриття доріг, про маніпуляцію сім’ями загиблих, про маніпуляцію благодійною діяльністю і т.д. Джерела стверджують, кому передавати квартири вирішував теж Затайдух, тому досі був невідомий принцип, за яким відбиралися сім’ї військових для цієї акції. На той час Затайдух вже мав потрібні зв’язки і почав активно зближуватися з обласною владою, яка могла вирішити проблему Хоменка. Як потрапила восьма квартира у власність воєнкома Романа Патерлевича залишається загадкою, можливо і тут саме Затайдух був ініціатором передачі квартири за власними домовленостями або порадами своїх кураторів у владних кабінетах, не без своєї вигоди. В результаті Хоменко звинуватив Борзова, голову Вінницької військової адміністрації, у вимаганні хабаря у вигляді квартири для Патерлевича.

Ч.3 Хабар для незаконного ЖК
Одна справа заселити у квартири безкоштовно сім’ї воїнів, що є благородною справою, яка навіть нас розчулила рік тому, щоб шантажувати та маніпулювати відсутністю комунікацій у будинку, де мають проживати сім’ї героїв. Інша справа – пропонувати і давати хабар, як через рік почав стверджувати Хоменко, який був адресований саме голові військової адміністрації, а не воєнкому Потерлевичу. Чи можливо це був відкуп Хоменка від призову його та інших потрібних людей від служби в ЗСУ? Достеменно не відомо про причину, але після 1,5 роки загальної мобілізації Хоменко досі не з’явився у військкомат для проходження медичної комісії, та як стало відомо з останніх інсайтів, погрожує працівникам військкомату розправою. Саме про це йдеться у розмові, яку оприлюднили нещодавно. Забудовник Хоменко, телефонував до військового, ветерана війни, який працює у військкоматі та погрожував йому розправою, пригнічував його гідність, принижував. Більш детально можна переглянути повністю всю їхню розмову нижче.

Ч.4 Рік мовчання
З тих подій, про які стверджує Хоменко, минув рік. Чому цілий рік Хоменко замовчував факт вимагання хабара? Напевно, було вигідно, вирішувати свої особисті проблеми весь 2022 рік. Підключав будинки до комунікацій та активно займався волонтерством. Сам волонтерський рух очолив Затайдух, у який увійшли тільки свої люди. Одним із бенефіціарів “комерційного волонтерства” також став Поліщук Андрій, вже колишній депутат обласної ради від стратегії Гройсмана та вже колишній генеральний директор Вінницяобленерго. З ним Затайдух зблизився ще у 2021 році на справі “майнингових ферм криптовалюти”, в якій активно захищав Поліщука. Джерела стверджують, що саме Поліщук був основним донором усіх волонтерських активностей Затайдуха, які він активно висвітлював у соціальних мережах. Але про Поліщука – далі.

Доки одні волонтери витрачають останнє, віддають своє, щоб підтримати Збройні Сили України у протистоянні з ворогом, “комерціні волонтери”, які паралельно являються і “комерційними активістами” багатіють, купують нові дорогі авто, відкривають нові бізнеси. За весь період військового стану з 24 лютого 2022 року Затайдух активно поєднує волонтерську діяльність з розкішними відпочинком, відкритті нових бізнесів, покупку дорогих автомобілів для себе і членів своєї сім’ї. За інформацією наших джерел, в період коли російські війська знущались над українцями в Бучі та Ірпені, поки вся країна оплакувала трагедії в Гостомелі та Бородянці, поки збройні сили та звичайні люди відбивались від окупанта у східних областях України, Затайдух налагодив масову схему постачання в Україну автомобілів для продажу по нульовій податковій ставці. Дуже важко повірити в те, що такий шанований вінничанами волонтер, прикривається благородними справами для того, щоб приховувати справжні інтереси свої та партнерів по бізнесу.

Саме такими мотивами особисту волонтерську діяльність почав і сам Поліщук, заснувавши з початком війни власний благодійний фонд. Недарма в 2022 році з’явилась приказка в Україні – “вкрав 100 мільйонів, віддай 1 мільйон на ЗСУ і до тебе питань не буде”

Ч.5 Прозріння.
Акт приймання-передачі квартири між Хоменком та Потерлевичем М.І., батьком Вінницького воєнкому був підписаний ще в грудні минулого року, а емоційне відео та заяви до правоохоронців з’явилися лише цього літа. Що стало причиною такого тривалого прозріння? Як розповіли наші джерела, причиною такої поведінки Хоменка, стала позиція ще одного фігуранта кримінальних злочинів, він же називається у вузьких колах замовником у звинувачувальній акції проти Борзова. Мова йде про дуже солідну фігуру. Це депутат Вінницької обласної ради, багаторічний незмінний керівник “Вінницяобленерго” Андрій Поліщук.


Щоправда, після викриття його масштабних злочинів, Поліщук був змушений не тільки скласти депутатський мандат, але й покинути посаду керівника обленерго.
Існує версія, що Поліщук намагався виїхати за кордон як волонтер, але його не випустили з України. Нібито внаслідок відмови голови Вінницької ОВА надати йому дозвіл на виїзд з країни по волонтерському коридору.
Ви спитаєте, до чого тут Хоменко? Так сталось, що громадським рішалом як і у Хоменка, так і у Поліщука є той самий Затайдух. Саме він під виглядом контролю “громадськості” вирішує делікатні проблеми вінницьких бізнесменів.

Заява Хоменка про хабар
А тепер повернемося до Хоменка. Забудовник підтвердив, що це дійсно його голос на опублікованій телефонній розмові. Окрім того, як сам зазначив, хоче щоб цей запис був переданий в ДБР та інші правоохоронні органи. Тому редакція “Ми вінничани” робить офіційне звернення до СБУ, НАБУ, ДБР, поліції та прокуратури з проханням взяти до розгляду дану ситуацію. Повний запис розмови публікуємо.

Розмова особи, голос якої схожий на Хоменка з працівником військомату.
Ось публікуємо детально розшифровану розмову відомого волонтера та ветерана війни. Прочитайте, послухайте та самі оцініть рівень комерційних волонтерів. Які, під час війни, не тільки за кордон можуть вільно виїжджати, а і у тихій, спокійній Вінниці принижують ветеранів війни, погрожують їм та уникають проходження медичної комісії у військкоматі.

Розшифровка розмови
-Там одні люди хочуть з Вами поспілкуватись. Коли Ви зможете приїхати в Ободівку десь на вихідні?
-В мене немає вихідних.
-Ну а в суботу, неділю, ви ж зможете під’їхати?
– Я не знаю, який розпорядок мені дасть начальство дасть..
На жаль, а чого ваш начальник і ви не воюєте зараз, скажіть мені?
– Бо я вже відвоював своє.
-Відвоював? А де ти був? Що ти робив?
– Може ви чули такого Кипорука, поховали в серпні, вірніше у вересні.
-То ти шо просто ховав його і всьо?
-Нє, я служив із ним на передку з 26-го лютого. Був у Донецькій області, Харківській і Луганській крайній раз..
-Я поняв. То а чьо ти покинув?
– Чого я покинув? Мене перевели.
-Хто?
– Хто мене перевів? Командування!
-Так, а чого весь воєнкомат тут. Шо родіна сказала, йти воювати не треба?
-Це не до мене питання, чого вони тут. Є обмежено придатні. І так само є після поранення тут.
-Я поняв. Дивись, я вже Вашій поліції пояснив ситуацію, тепер хочу пояснити ще тобі. Законом забороняється переслідування людей. Так як це було сьогодні. Я просто попереджаю тебе, що в наступний раз, я зможу примінити щось друге. Що б тобі не було потім обідно, больно і так далі… Бо я не знаю, хто за мною слідкує, да.. А так як я людина публічна і через мене йде дуже великий обіг коштів, я буває з охороною катаюсь. Може якась охорона буде зі мною їхати, якщо вона тебе десь случайно пристрелить, то ти… я тебе просто хочу попередити, щоб ти був уважніший, виконував просто букву закону. Щоб случайно не було там якоїсь трагедії.
-Ви мені зараз погрожуєте?
-А ти чув у моїх словах погрозу?
-Да, шо мене можуть пристрелити случайно десь там..
-Я ж тобі сказав, що я попереджаю, що може бути така ситуація. -А ти собі можеш думати як хочеш. Якщо ти думаєш, що це погроза, то рахуй це погрозою. Я ж тобі не буду.. Якщо ти слово попередження сприймаєш як погрозу. Це синонім, да? То будь ласка, це ж твоє рішення. Я просто тебе попередив про одну ситуацію.Ти ж їздиш, а не воєнком, який тебе послав туда, але кожен має витримувати закон. А ти дотримуватись закону не можеш, не вмієш. То я вже поліції пояснив просто в чьом і де недотримання закону. Тепер розкажи своєму начальнику, долбойобу воєнкому, Тростянецькому і Гайсинському. Я чітко подав весь пакет документів, де чітко вказано, що я маю трьох неповнолітніх дітей, що я обмежено придатний і так далі.. Якщо у них щось з очима, вони сліпі або глухі, або вони довбойоби… я думаю, що це третій варіант! Хай розують очі і подивляться це всьо.Розумієш, да ?
– Я розумію Вас, але це Вас не звільняє від проходження військово-лікарської комісії. Ви обмежено придатні і Ви опікун трьох дітей? Так я розумію?
-Ти мене почув? Що я маю трьох неповнолітніх дітей. Якщо ти не розумієш, то звернися до любого адвоката. І він тобі роз’яснить це. Зрозумів? В чому заключається твоя проблема?
– В мене проблем немає…
-Нууу, пока немає, пока немає… Ти просто пойми правильно, шо я людина добра. Я не намірений десь там.. Якби я хотів, я б тебе і на місці завалив би… це не проблема.. питання в другому, я стараюсь всьо робити по закону..
– По закону ви не мали права знімати військовий об’єкт, так як ви це зробили попереднього разу..
-Дивися, якщо ти мені доведеш, що я немав.. ааа.. ти маєш веду у воєнкоматі..о бачиш, чого мене переслідують.. із за цього.. Я тобі друге скажу..мені на це насрати взагалі.. По закону, я не маю права знімати..ее.. я маю право знімати.я не маю права опублікувати і видати військові об’єкти. Вдумайся в мої слова. Якби я був не прав по закону, уже СБУ видалило б усі мої дані, які є на сьогоднішній день.То я зняв і то, що я виклав. Розумієш мене?
– Розумію… Я не СБУ..
-Ну правильно, ти не СБУ, ти не юрист, от я тобі просто пояснюю, якби це було протиправно, мене б уже давно прийняли і сказали б видалити це всьо.. я б вже заплатив штраф і так далі.. Но не вказано за якою адресою ця частина, де я знаходжусь вказано, но де це всьо не вказано…Тобто немає ніякої ознаки того, що я десь видав якусь таємну інформацію. А людина вправі знімати, де завгодно… а то що зараз у воєнкоматі виходиш на другий поверх і забороняється брати з собою телефон- це грубе порушення.. І я це Борзову ще скажу раз.. Бо я Борзову писав і ше раз напишу.. Бо якщо він сліпий, то хай очі свої роззує… Він не бере трубку, бо я йому це лічно можу сказати. знайшли мене лякати чим, воєнкоматом блять..
– Та вас ніхто не лякає.
-То шо ви робите, я тобі просто пояснюю, це просто позор. Я просто прикалуюсь.. із Вас, із усього воєнкомата я просто прикалуюсь. Ви ніхто. Ви не знаєте ні закона, ви не знаєте людяності взагалі..
– Дивіться, якщо я ніхто ?
-Да!
-То якщо б не цей ніхто, то у Вас вже дома вони б сиділи. І ви вже б зараз мені це не розказували, правильно?
Хто сидів би в мене дома?
– Хто? агресор.. якби не такі як я, як ви кажете, ніхто…
Да ти шо? ти собою не хвалися!!! Я тоже можу багато чого розказати.. шо я зробив і кому зробив. І ти не хвалися бо я тоже з перших днів тримав зброю і так само це всьо робив.. і так само туда їжджу і так само тримаю, коли треба.. це Вам не треба знати, даже твоєму начальнику цього не треба знати.. Ви цього не можете навіть знати, бо їм заборонено це говорити блять … зібрався тростянець мене.. дивися , я просто попереджаю, що це тільки початок, побачиш, що буде далі у воєнкоматі.. я вже зібрав всю базу на всіх, на ваших навіть родичів, дорогий мій…. Я ще нічого не запустив, бо в мене сюжет не готовий, а от коли вийде сюжет, тоді побачиш, що ти скажеш мені… я до тебе доношу інформацію про те, чим дальше ви поводите себе так із людьми, тим глибше ви себе закопуєте. Будь здоров.

Нарізки з розмови, які яскраво характеризують суть розмови.

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top