skip to Main Content

Майбутні офтальмологи зустрілися із незрячими і слабозорими вінничанами

На базі вінницького підприємства незрячих пройшла зустріч з інтернами-офтальмологами з Вінницького національного медичного університету. Вони поспілкувалися із незрячими і слабозороми вінничанами. Ініціатором заходу була Неля Кривецька, асистентка кафедри очних хвороб медуніверситету, яка вже понад 30 років працює лікарем-офтальмологом на вінницькому підприємстві Українського товариства сліпих (УТОС).

Йшлося про технічні засоби компенсації сліпоти і слабозорості. Присутнім показали спеціальні шахи і шашки, тростини, аудіоприлади, озвучені годинники, якими вони користуються. Також йшлося про шрифт Брайля для читання, ноутбуки і телефони із озвучкою, спеціальні програми тощо. Не забули й про оформлення документації, яка необхідна для видачі лікарями технічних засобів для незрячих.

Технічні засоби видаються безкоштовно, згідно із медичною програмою реабілітації. Приміром, інвалідам першої групи надаються тростина, плеєр для відтворення звукозапису, наручний годинник з озвучкою тощо. Також слабозорим можуть знадобитися контакті лінзи, окуляри, мобільні телефони із відповідними програмами. Кошти на купівлю необхідних технічних засобів мають компенсувати органи соціального захисту населення, —  сказала Неля Кривецька.

Серед гостей була 25-річна Валерія Акінча, яка  проходить спеціалізацію із дитячої офтальмології.

Буду дитячим офтальмологом. Вже після третього курсу я мріяла працювати із дітьми. Особливість цього в тому, що ми маємо пояснити батькам, що діти не винні у своїх проблемах і як їх треба вирішувати, —  сказала Валерія Акінча.

За її словами, ця зустріч із незрячими є дуже важливою. Бо діти таких людей (через спадковість) нерідко все одно будуть приходити до дитячих офтальмологів.   

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top