skip to Main Content

«Мессік» зі школи для особливих дітей рівняється на знаменитого аргентинця 

Максим Черніков навчається у восьмому класі Вінницької спеціальної школи для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. Залюбки відвідує уроки футболу в своєму навчальному закладі, ніколи їх не пропускає. І сильно виділяється в технічному плані на фоні інших гравців. Зокрема, демонструє неабиякий дриблінг, забиває багато голів.

Футбольна зірка спецшколи

15-річний Максим Черніков майже постійно носить футболку із написом «Мессі». За потужну гру на майданчику і, зважаючи на не дуже великий зріст, його прозвали «Мессіком».   

Мені подобається, як грає аргентинський футболіст Ліонель Мессі. Бачив його гру по телевізору. Як і Мессі, забиваю багато голів, подобається це робити, – сказав Максим Черніков.

Підліток грає в футбол не лише в спецшколі, але й у своєму дворі.

Навчився азам гри, коли три роки разом із друзями відвідував футбольну секцію у спортшколі, – пояснив Максим Черніков.

Підняти настрій і залучити до спорту

29 травня при Вінницькій спеціальній школі для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку фінішував проєкт Української асоціації футболу (УАФ) «Інклюзивна секція футболу». Із особливими дітьми 2007-2011 р.н. займалися тренери обласної Асоціації футболу. Проєктом в першу чергу опікувалися регіональний куратор Олександр Сидорук і тренер В’ячеслав Черниш. Завдяки УАФ секція була забезпечена футбольною формою, м’ячами та іншим спортивним інвентарем.

За словами тренерів, такі заняття з особливими дітьми сприяють зміцненню їхнього здоров’я, корекції рухової активності та вихованню інтересу до занять спортом. І, зокрема, футболом.   

Наша головна задача – підняти настрій дітей і залучити їх до спорту. Такі школярі потребують особливої уваги та емоційної підтримки. Вони із великим бажанням займаються футболом та іншими фізичними активностями. Ці заняття відрізняються від традиційних футбольних тренувань юнаків. Зокрема, ми використовуємо більше естафет та інших цікавих вправ, – сказав В’ячеслав Черниш.

Стали частинкою життя

У Вінницькій спеціальній школі для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку навчаються 184 дитини. Із них 21 – дошкільного віку. Майже всі вони – із Вінниці.

Наші особливі діти потребують фізичної реабілітації. Адже багатьом складно даються шкільні предмети, а найулюбленішими для них є трудове навчання, фізкультура і футбольні тренування, – прокоментувала директорка спеціальної школі для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Світлана Марчук.

Взагалі у школі є власний гурток футболу, але його веде вчителька фізкультури. За словами директорки, коли із особливими дітьми працюють фахові тренери, це зовсім інше. Учні чекають таких уроків футболу, які вже стали частинкою їхнього життя.  

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»   

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top