skip to Main Content

На Вінниччині триває проєкт ФІФА з розвитку талантів

9-10 травня Могилів-Подільський (Вінницька область) приймав цікавий спортивний івент. Він стосувався продовження Програми Всесвітньої футбольної асоціації з розвитку талантів (FIFA Talent Development Scheme), яка триває на Вінниччині. У ці два весняних дні зібралися близько 300 дівчат і хлопців з міської територіальної громади Могилева-Подільського.      

Захід провели на майданчику зі штучним покриттям ліцею № 4 Могилева-Подільського. На відкритті були присутні міський голова Геннадій Глухманюк, його заступник і член виконкому обласної Асоціації футболу Михайло Слободянюк, начальник міського управління освіти Микола Чорний, директор ліцею Андрій Горобець, віце-президент ДЮФЛ України Валерій Золотухін і менеджер обласної Асоціації футболу Вікторія Сметанюк.    

Геннадій Глухманюк привітав усіх присутніх із Днем Європи і наголосив на тому, що Могилів-Подільський долучається до європейських проєктів. Водночас він нагадав, що у цьому місті давно не було таких масштабних спортивних заходів для дітей, які постійно не займаються футболом. Раніше юні могилівчани брали участь в «Відкритих уроках футболу» і Всеукраїнських баталіях на призи клубу «Шкіряний м’яч».  

За словами організаторів, цей проєкт дає можливість знайти юні таланти у глибинці. Адже через ковід і широкомасштабну війну не у всіх школах була можливість повноцінно проводити уроки фізкультури (до того ж багато учнів звільнені від неї!) і направляти спортсменів на змагання. А за допомогою тестувань будуть виявлятися юні таланти. 

В рамках проєкту діти пройшли чотири тестування, які допоможуть визначити потенціал гри в футбол. Найкращим учасникам пропонували виконувати тести вже із футбольним м’ячем. Всіх школярів з нагоди проходження тестування нагородили пам’ятними медалями і дипломами, чим діти були дуже задоволені.     

Кожного юного спортсмена сфотографували і внесли його результати у базу УАФ і ФІФА. Тепер діти та їхні батьки отримають доступ до своїх даних та зможуть за потреби порівняти їх з іншими. Цим же можуть користуватися тренери та вчителі для вибору найспритніших.    

Довідка

Українська асоціація футболу, попри період найскладнішого випробування для нашої держави, стала однією з асоціацій-членів ФІФА, які долучилися до реалізації нової Програми ФІФА з розвитку талантів (FIFA Talent Development Scheme).

Автором і головним координатором програми є відомий тренер Арсен Венгер, керівник напряму глобального розвитку футболу у ФІФА.  Він наполягає на тому, що надання шансу кожному таланту, незалежно від того, де чи коли він/вона народилися, має бути стратегічною діяльністю і відповідальністю кожної національної асоціації у світі (за централізованої підтримки та керівництва на глобальному рівні з боку ФІФА). Запуску програми передував тривалий глобальний процес дослідження середовища в кожній з 211 асоціацій-членів ФІФА.

У рамках пілотного проєкту з реалізації Програми розвитку талантів ФІФА УАФ зробила акцент на виявленні молодих талантів шляхом тестування їхніх природних фізичних здібностей та подальшої організаційної підтримки розвитку ідентифікованих потенційних талантів. Цей процес, безперечно, має бути загальнонаціональним. Але наразі у фокусі — регіональний рівень, а саме — ОТГ, містечка та села, діти з яких ніколи не були охоплені подібним тестуванням та здебільшого й організованим футбольним процесом.

Основним інструментом проєкту є аналітична система, розроблена спеціально для тестування дітей 8—12 років для оцінки фізичних здібностей і потенціалу для їхнього розвитку в разі залучення до фахово організованого тренувального процесу. До процесу долучені як хлопчики, так і дівчата.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top