skip to Main Content

Окупанти намагалися знищити ДніпроГЕС – деталі удару по енергетиці

Сьогодні вночі росія влаштувала один з наймасованіших ракетних ударів по Україні. Ціллю ворога були енергетичні об’єкти.  Кілька міст залишилися без світла та зв’язку, були введені аварійні графіки.

Мета – не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни. На жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях, – зазначив міністр енергетики Герман Глущенко.

Ситуація в Харкові

Окупанти завдали понад 15 ударів по місту. Харків залишився без світла та зв’язку. Мер міста Ігор Терехов зауважив, що через відсутність світла спостерігаються проблеми з водопостачанням.

Крім того, наразі в місті не працюють лінії ДСНС – 101 та 112.

У звʼязку з чим прошу всіх звертатися за номерами 1562, – додав Терехов.

Ситуція в Запоріжжі

В Запоріжжі пролунало понад 20 вибухів. Окупанти намагалися знищити ДніпроГЕС, було два прямих влучання. Однак, на щастя, їм не вдалося цього зробити. Але станція дуже пошкоджена. Наразі не відомо, в якому об’ємі вона зможе працювати. За словами головного виконавчого директора “Укргідроенерго”, протягом дня стане відомо, на скільки сильно пошкоджена ГЕС і чи зможе вона далі робити.

Також ворог обстріляв житлові будинки. Наразі чотири з них стерті з лиця землі, 40 пошкоджено та щонайменше троє осіб зникло безвісти.

За кілька годин ворог випустив по Запоріжжю майже 20 ракет. Цілив по критичній інфраструктурі. Потрапив виключно в цивільні об’єкти. Вже відомо про одного загиблого та вісьмох поранених, – зазначив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Ситуація у Хмельницькому

Ворог вчергове завдав удар по Хмельницькій області , внаслідок чого є жертви. В самому Хмельницькому є пошкодженні об’єкти інфраструктури.

07:00. Відбій повітряної тривоги. Жахливий ранок. Маємо пошкодження обʼєктів інфраструктури. Пошкодження житлових будинків. Є загиблі і постраждалі серед цивільних, – розповів міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Очільник МВС Ігор Клименко уточнює, що росіяни атакували житлові квартали обласного центру. Наразі відомо про 2 загиблих та 8 поранених.

Ситуація в Одесі

Одеса постійно знаходиться під обстрілом окупантів. Не оминуло і сьогодні пошкодження об’єктів критичної інфраструктури. Через це в місті частково  ввели графік аварійних відключень.

Наразі знеструмлено 53 тисячі абонентів електропостачання. Зберігаємо спокій. Фахівці проводять відновлювальні роботи, – розповів голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Ситуація на Вінниччині

На Вінниччині російські окупанти використовували гібридну тактику БПЛА та крилатих ракет. Окупаанти поцілили в Ладижин. Місто було повністю без світла та тепла. Наразі енергетику відновили.

Під час повного блекауту працювали пункти незламності, де можна було зарядити телефон, скористатися інтернетом та зігрітися. Також там був гарячий чай та питна вода.

Також без світла з 6-ї ранку була частина Бершаді, Теплика та Чечельника.

Ситуація на Тернопільщині

Атака РФ 22 березня дісталася і Тернопільської області. Під час повітряної тривоги в одному з населених пунктів Тернопільщини зафіксували падіння уламків ворожих обʼєктів на територію приватного домогосподарства.

Ніхто не постраждав. За попередньою інформацією, майно – не ушкоджене. На місці події працюють вибухотехніки та правоохоронці. Відбувається аналіз речових доказів ворожих злочинів, – зазначили в ОВА.

Крім того, в іншому домогосподарстві цієї ночі через вибухову хвилю пошкоджено вікна та двері приватного житлового будинку. Постраждалих немає. Відповідні служби працюють на місцях.

Заява очільника “Укренерго” Володимира Кудрицького

Очільник “Укренерго” Володимир Кудрицький зазначає, що навіть минулої зими атаки на нашу енергосистему не були настільки великими, як цієї ночі.

У Харкові – найважче. Там окупанти намагались знищити фактично усі основні енергетичні об’єкти, які живлять місто. Без електроенергії близько 700 000 харківʼян.

Наразі енергосистема України отримує аварійну допомогу з Румунії, Словаччини і Польщі.

Реакція Зеленського

На масований удар росії по Україні 22 березня вже відреагував президент України Володимир Зеленський. За його словами, за цю ніч було понад 60 “шахедів” і майже 90 ракет різних типів.

Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус. Росія воює проти звичайного життя людей. Мої співчуття родинам та близьким загиблих від цього терору, – написав президент у своєму Telegram-каналі.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top