skip to Main Content

Папа Римський дозволив благословляти одностатеві пари, але не укладати шлюби

Ватикан дозволяє священикам благословляти одностатеві пари, але не проводити для них вінчання чи обряди. Відповідний документ було опубліковано 18 грудня.

На прохання про благословення двох осіб, навіть якщо їхній стан як пари є «неврегульованим», рукоположений священнослужитель може дати згоду. Але запобігаючи тому, щоб цей жест душпастирської близькості містив елементи, навіть віддалено схожі з обрядом шлюбу, — йдеться в декларації «Fiducia supplicans» про душпастирське значення благословення, яку оприлюднила Дикастерія доктрини віри і затвердив Папа.

Цей документ поглиблює тему благословення, відрізняючи ритуальні та літургійні благословення від спонтанних благословень, які є більш загальними проявами благочестя.

Проте Ватикан заявив, що ці благословення не обов’язково повинні стати нормою. Священики повинні приймати рішення в кожному конкретному випадку. Вони не повинні перешкоджати чи забороняти близькість церкви до людей у будь-якій ситуації, в якій вони можуть звернутися по допомогу до Бога через просте благословення.

Ця друга категорія може прийняти навіть тих, хто не живе згідно з нормами християнської моралі. Благослови вас смиренно, з вами будуть рахуватися. Цей документ нагадує, що згідно з «давньокатолицьким вченням» між чоловіком і жінкою допустимими вважаються лише статеві стосунки у шлюбі.

Востаннє філія Святого Престолу видала документ доктринального значення Dominus Jesus у серпні 2000 року,тобто 23 роки тому.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top