skip to Main Content

Побачив світ перший том Книги Пам’яті полеглих за Україну вінничан

У офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації презентували «Книгу Пам’яті полеглих за Україну. Вінницька область. Том І». У ньому йдеться про земляків, загиблих у російсько-українській війні до широкомасштабного вторгнення ворога. Ця робота буде продовжена, адже у 2022-2023 роках загинуло набагато більше вінницьких воїнів, ніж у попередній період війни. Скоріше за все, попереду ще не один том Книги Пам’яті полеглих за Україну вінничан.

Також довідник містить короткі біографічні відомості про обставини та місце загибелі вінничан – Героїв Революції гідності. Зокрема, Валерія Брезденюка, Леоніда Полянського і Максима Шимка, які загинули упродовж 18-20 лютого 2014 року у Києві. Цей список, на жаль, поповнили 273 наших захисники, імена яких були встановлені на початку лютого 2022 року. Серед них є ті, хто удостоєні звання Героя України та нагороджені Орденом «Золота Зірка» посмертно. Це льотчики, підполковники – Дмитро Майборода та Костянтин Могилко; керівники загонів спецпризначення – генерал-майор Максим Шаповал і підполковник Юрій Коваленко; прикордонники – підполковник Євген Пікус і старший лейтенант Вячеслав Семенов.

На презентації виступила керівник пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України» Ольга Коляструк. Вона розповіла, що допомогли підготувати довідник про загиблих вінницьких воїнів співробітники «Музею мужніх» обласного краєзнавчого музею та обласної бібліотеки імені Отамановського тощо.

Ми, серед іншого, брали інформацію із періодичних видань, які збирає обласна бібліотека імені Отамановського тощо. Бібліотекарів ніхто не зобов’язував робити ксерокопії із місцевої преси про загиблих героїв. Вони робили це за власною ініціативою і власним коштом. Причому матеріали там постійно поповнюються. Аналогічна ситуація і у краєзнавчому музею. Тобто були люди, які активно сприяли нашому авторського колективу, – розповіла Ольга Коляструк.      

Також йшлося про те, що готується до виходу ще три книги про наших земляків – Героїв України. Зокрема, «Сергій Собко – козак шляхетного роду», «Фін – мужній козак із Козятина (Руслан Фінаш)» та «Дмитро Дозірчий. Шлях воїна». Планується видання книг про усіх Героїв України, уродженців Вінницької області. 3араз в області 12 таких людей.

Фелікс ЖАНІН «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top