skip to Main Content

Професор з Вінниці поділився досвідом вирощування екологічних продуктів

Вінничанин Борис Максимчук – доктор наук, професор (у галузі фізичної культури і спорту). Останнім часом він захопився вирощуванням екологічно чистих продуктів і поділився власним досвідом:

– Сільськогосподарська земля в Україні в основному мертва: використовується хімія, її дози перевищують у рази, а то і десятки разів. Україна зможе стати супердержавною, коли навчиться вирощувати екологічні продукти, які все більше попитом користується у світі. Саме натуральні продукти мають стати нашим козирем.

Перше, про що потрібно пам’ятати, це закон збереження енергії. Якщо Ви взяли зі своєї ділянки тону продуктів, то тону якихось натуральних добрив Ви туди маєте закинути.

Ми удобрюємо землю двома натуральними добривами. Одне гранули з курячого посліду, друге зола шкурки зернят соняха. Удобрювати потрібно з осені.

Ми користуємося також органічними добривами/бактеріями. Бактерії, які захищають від фітофторозу, допомагають зав’язуватися плодам, мікорозоутворюючі засоби, захищають від усіх видів шкідників (колорадського жука, тлі, гусениць та інших). Також це хороші добрива та захист для кореневої та позакореневої системи.

Від кротиків обсаджуємо ділянку бобами. Десь кожні два метри. Кротам боби не подобаються, тому вони до нас не заходять.

Зовсім не боремося з мурахами, вони нешкідливі. Тут головне – вчасно від тлі обробляти живими бактеріями, щоб мурахи там не паслися.

Друге. Взагалі потрібно дбати про черв’яків та бактерії. Чим краще їм буде житися, тим кращий буде грунт у Вас, і тим кращі будуть урожаї.

Ні в якому разі не можна перекопувати або орати. Цими діями Ви вбиваєте всі бактерії та живі організми, які живуть у ґрунті, земля стає мертва, і тому неродюча.

Все потрібно садити якомога кучніше, щоб не було вільних частин землі. Порожня земля – це мертва земля, вона не родюча. Усюди, де проглядається ґрунт, потрібно мульчувати травою, тирсою, бур’янами або будь-чим. Компост теж добре з відходів, але коли відразу все в ґрунт, то його земля забирає за декілька тижнів. А компост роками може бути неготовий.

Мульчування дуже важливе, земля не терпить відкритості грунту, тому все має бути закрите мульчою. Для цього ми використовуємо скошену траву, тирсу, зірваний бур’ян, гілочки дерев, малина після розчистки, інше. Мульча теж швидко стає добривами.

Мульчування оберігає рослини від фітофтори.  На нашій ділянці частина помідор була замульчована, частина ні. Та що ні, то швидко згоріла та зовсім не дала плодів, замульчована протрималася до кінця сезону та дала значний урожай.

Бур’яни нікуди непотрібно виносити. Де зірвали там і залишили, тут теж закон збереження енергії. Якщо садити все густо (пермокультура), то бур’янів практично немає.

Використовуємо вологі відходи з дому. Збираємо їх окремо, викидаємо на грунт та мульчуємо зверху. Бактерії перетворюють вологі відходи на родючий грунт за декілька тижнів.

Перегній з відходів теж добре, але його потрібно чекати роками. Якщо відходи відразу в грунт, то вони стають добривом відразу за декілька тижнів.

Третє, дуже важливе. Позитивна енергія на Вашій ділянці. Усміхайтеся Вашим рослинам та ніколи на сваріться на Вашій ділянці.

Підготував Фелікс ЖАНІН, фото зі сторінки Бориса Максимчука

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top