skip to Main Content

Пропонують присвоїти звання Героя України нацгвардійцю з Вінниччини Валентину Співаку

На офіційному інтернет-представництві Президента України зареєстрована петиція щодо присвоєння звання Героя України (посмертно) солдату Національної гвардії України Валентину Співаку. Був старшим механіком-водієм першого взводу відділення взводу розвідки спеціального призначення першого батальйону оперативного призначення військової частини 3028 НГУ.

Нацгвардієць народився 11 серпня 2000 року в селі Біла, що на Вінниччині. Солдат Валентин Співак воював у складі 14-ої бригади оперативного призначення Національної гвардії України «Червона Калина». Військовий шлях юнака розпочався з 2021 року, коли він підписав контракт на проходження військової служби. Вибір Валентина був свідомим та обдуманим. Він, як ніхто інший розумів, що може бути повномасштабне вторгнення. Ще в ті часи Валентин твердо запевняв родину та друзів, що стане на захист України, – інформує авторка петиції Вікторія Співак.

У складі бригади, гасло якої «Ворог тліє, де калина червоніє», Валентин Співак брав участь у боях на різних позиціях фронту. З перших днів повномасштабного вторгнення російських окупантів у лютому 2022 року підрозділи НГУ були залучені до оборони столиці України та Київської області. Нацгвардієць Валентин Співак з перших днів війни обороняв Київщину. Зокрема, населені пункти Біла Церква, Васильків, Ірпінь, Мотижин та Макарів.

Навесні 2023 року підрозділи «Червоної Калини» взялись за оборону та деокупацію територій на Запорізькому напрямку. Валентин Співак ніс службу та виконував бойові завдання з відсічі та стримування військової російської агресії в населених пунктах Запоріжжя (Оріхів, Новоселівка, Роботине та Вербове).

Саме на Запорізькому напрямку 10 січня 2024 року під час виконання бойового завдання у районі населеного пункту Вербове Пологівського району Запорізької області (в результаті скидання ворожого осколкового боєприпасу з безпілотного літального апарату) й загинув Валентин Співак.

Вальончик був відважним, прямолінійним, відкритим та глибоко патріотичним юнаком попри свій вік. Нашому Героєві назавжди 23. Ця петиція – найменше, що можна зробити для вшанування пам’яті Валентина Співака – мужнього, сміливого, відважного оборонця України. Він був опорою та найкращим сином для батьків, підтримкою та взірцем для брата та сестри, найкращим другом та товаришем для бойових побратимів, – додає авторка петиції.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top