skip to Main Content

Релігійні переконання не звільняють від мобілізації – юрист

У Хмельницькій області чоловік вирішив ухилитися від мобілізації, почавши ходити до церкви “Свідків Єгови”. Як йдеться у вироку Дунаєвецького районного суду Хмельницької області, уродженця Миколаєва визнали придатним до військової служби. 6 травня 2023 року йому намагались вручити повістку для відправлення до військової частини. Чоловік категорично відмовився від повістки. Під час судового засідання військовозобов’язаний підтвердив це та зазначив, що категорично не хоче служити в армії через релігійні переконання.

Чоловік заявив, що відвідує центр “Свідків Єгови”. У церкві зазначили, що це дійсно так від травня 2023 року. Втім, військовозобов’язаний не є прихожанином цієї релігійної організації.

– Він усвідомлює, що у зв`язку з широкомасштабною збройною агресією російської федерації на території України оголошено загальну мобілізацію. Проте, він категорично відмовляється від проходження військової служби за мобілізацією та відправлення у військову частину. Він відвідує збори релігійної організації “Релігійний центр Свідків Єгови в Україні”, за релігійними переконаннями категорично відмовляється від призову на військову службу, – йдеться у матеріалах суду.

Суд визнав чоловіка винним за ст.336 КК України та засудив до 3 років позбавлення волі. Цей вирок можна оскаржити в апеляційному суді.

Коментар юриста

Юридичний експерт «СічНьюз» детально прокоментував цю ситуацію:

– Згідно з ст. 35 Конституції України, ніхто не може бути увільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі, якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов’язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.

Таким чином, якщо військовозобов’язаний є вірянином релігійної організації, вчення якої забороняє брати в руки зброю, він має право на заміну військової служби альтернативною. Жодних відстрочок від мобілізації у зв’язку з релігійними переконаннями чинним законодавством не передбачено.

Альтернативна служба в Україні не врегульована. Тому направлення на таку службу фактично є неможливим. Звісно, можна дискутувати на тему, що це проблема військовозобов’язаного. Однак це точно не дає йому право ухилятись від мобілізації. Таким чином, вірянин релігійної організації вчення, якої забороняє брати в руки зброю, зобов’язаний з’являтися до ТЦК за повісткою на загальних підставах. Нез’явлення по повістці тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність. в залежності від типу повістки.

Якщо військовозобов’язаний отримав мобілізаційну повістку, пройшов медичну комісію та визнаний придатним до військової служби і вважає, що не підлягає призову, або має право на відстрочку, він має сам першим звернутися до ТЦК з належним пакетом документів для отримання такої відстрочки.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top