skip to Main Content

Школярі Вінниччини презентували результати досліджень у галузі біології і рослинництва

Традиційно на Вінницькій обласній станції юних натуралістів провели тиждень біології, рослинництва та експериментального дослідництва. В його рамках пройшли два великих обласні заходи – зліт учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань та обласний фестиваль “Україна – сад”.

Підвищення врожайності і екологічне землеробство

Учнівська молодь освітніх закладів територіальних громад області презентувала виставку результатів роботи на пришкільних науково-дослідних ділянках, плодових садках, в об’єктах захищеного ґрунту. А також подала на розгляд журі науково-дослідницькі роботи в галузі біології, сільського господарства, зоології та тваринництва.

Війна внесла свої корективи. Тому роботи переважно подавали в онлайн-форматі. Найбільш актуальні дослідницькі роботи були направлені на підвищення врожайності культур та поліпшення структури ґрунту при впровадженні екологічного землеробства. Чим менше використовується хімічних засобів у боротьбі зі шкідниками і бур’янами, тим краще. Приміром, дослідники з Хмільника використовували «теплі грядки». Там вирощували огірки і зібрали гарний врожай, – розповіла «СічНьюз» методист Вінницької обласної станції юннатів Любов Жовтоножук.

Експеримент із бражником

Восьмикласниця Тетяна Ковтуцька з Чернятинської гімназії презентувала науково-дослідницький проєкт на тему малого винного бражника. Це різновид метелика, який дівчина вирощувала в домашніх умовах. Знайшла його школярка гусеницею.

Я досліджувала, чи несуть бражники шкоду культурним рослинам. І зрозуміла, що ні. Навпаки, ці метелики допомагають людям боротися із бур’янами. Також дорослі метелики є чудовим запилювачем. Таким чином вони підвищують урожайність рослин, – розповіла 13-річна Тетяна Ковтуцька.  

Щоб провести експеримент, дівчина відшукала інформацію, що найбільше полюбляють бражники. Принесла у хату ці бур’яни із городу. Їх метелик і споживав. А ось домашні квіти, навпаки, запилював. Це принесло Тетяні Ковтуцькій перемогу у секції «тваринництво».  

Педагогічний міст

Також в рамках тижня біології, рослинництва та експериментального дослідництва пройшли різноманітні майстер-класи, семінари-практикуми і розважальні заходи.

Серед них – педагогічний міст із фахівцями Бабчинецької територіальної громади. Педагоги обласної станції юннатів надали методичні поради щодо еколого-натуралістичної, дослідницької роботи, а також навчання обдарованих дітей.      

Результати конкурсів

Виставка досягнень роботи школярів на  навчально-дослідних земельних ділянках.

  • 1 місце – Вінницька обласна станція юних натуралістів;
  • 2 місце – Мізяківсько-Хутірський ліцей Стрижавської територіальної громади.

Виставка  досягнень роботи школярів в  шкільному  садку

  • 1 місце – Мізяківсько-Хутірський ліцей Стрижавської територіальної громади;
  • 2 місце – с. Клембівка Ямпільської міської ради.

Конкурс-захист науково-дослідницьких робіт

Садівництво

  • 1 місце – Лисун Вадим, учень 6-го класу Мізяківсько-Хутірського ліцею;
  • 2 місце – Кучмар Надія, учениця 9-В класу ліцею №1 м. Хмільник.

Рослинництво

  • 1 місце – Бондар Софія, учениця 8-Б класу ліцею № 1 м. Хмільник;
  • 2 місце – Порохня Анна, учениця 9-го класу Мізяківсько-Хутірського ліцею.

Тваринництво

  • 1 місце – Ковтуцька Тетяна, учениця 8-го класу Чернятинської гімназії Северинської сільської ради;

Овочівництво

  • 1 місце – Бабюк Вікторія, учениця 9-го класу ліцею № 1 м. Хмільник.

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top