skip to Main Content

«Смерть ворожим дітям» – російська пропагнда розповсюджує масшутінги та мінування шкіл

Російська пропаганда – це одна з найважливіших складових гібридної війни, яку росія веде проти України. Мета цієї пропаганди – деморалізація українського суспільства, дискредитація української влади та підрив довіри до українських ЗМІ.

Одним із найнебезпечніших напрямків російської пропаганди є вплив на молодь. Російські спецслужби активно використовують соціальні мережі та онлайн-ігри для того, щоб поширювати серед українських підлітків дезінформацію та ідеї насильства.

Зараз українських підлітків запрошують до телеграм-каналу, який пропагує масшутінги та мінування шкіл.  Цей канал містить інформацію та повідомлення, в яких розповідається про те, як вчинити масшутінг або мінувати школу. Також адміністратори каналу створили “гру”, яка називається “Втеча від дробу”. Суть цієї гри полягає в тому, щоб стріляти по дітям із дробовика, а вони повинні тікати із гаслом “Слава Україні! Смерть ворожим дітям”.

Масшутінг – це небезпечне це акт насильства, коли одна людина стріляє в іншу або групу людей із вогнепальною зброєю. Масшутінги часто бувають жорстокими та безглуздими, і вони можуть призвести до багатьох смертей і травм. Найчастіше вони відбуваються в людним місцях. Школах, університетах, місцях релігійних зібрань і громадських місцях.

Це явище здебільшого поширене в США. Це пов’язанто з тим, що більшість зброї є легальною і її можна придбати без будь-яких перешкод. Прте в Україні також був зафіксований випадок масшутінгу. Дівчина прийшла до Керченського коледжу з арбалетом. Тоді обійшлося без жертв. Проте ця ситуація є яскравим прикладом впливу російської пропаганди на підсвідомість молоді.

Російська пропаганда також впливає на молодь росії. Російські спецслужби переписують підручники з історії, щоб викривляти історичні факти та формувати в молоді проросійську ідеологію.

Цей вплив на світогляд російських дітей та підлітків не є чимось новим. Ще в перші дні війни інтернетом з’явилися світлини, де діти стоять у футболках із символікою “Z”, прапорами тимчасово окупованого Донецьку.

Російська пропаганда “промиває” мізки навіть в онлайн-іграх. Так, у всесвітньо відомій грі Minecraft, яка має можливість онлайн-сервісу. Російські гравці відтворюють події окупації України, однак подають це під звичним для них поняттям “визволення”. Окупанти відтворили битву за українське місто Соледар та опублікували відео гри в російській соціальній мережі “ВКонтакте”.

Проте Minecraft не єдине джерело розповсюдження пропаганди серед онлайн-ігор. На ігровій платформі Roblox створили парад військ МВС РФ для святкування до дня росії.

Це свідчить про те, що російська пропаганда є серйозною загрозою національній безпеці України.

Для того, щоб протистояти російській пропаганді, необхідно:

  • Розвивати критичне мислення у молоді.
  • Навчати молодь розпізнавати дезінформацію та пропаганду.
  • Створити ефективну систему протидії дезінформації.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top