skip to Main Content

США і Британія атакували об’єкти у Ємені

Сполучені Штати та Велика Британія завдали ударів з літаків, кораблів та підводних човнів по об’єктах, що належать бойовикам-хуситам у Ємені. Про це повідомляє Reuters.

По військовим об’єктам

Удари завдавали з літаків, кораблів та підводних човнів. Цілями були більше десятка об’єктів, і удари були не символічними, а мали на меті послабити військовий потенціал хуситів, – йдеться у повідомленні.

Високопоставлений американський військовий чиновник повідомив агентству, що метою цих ударів було “позбавити хуситів можливості нападати на морські судна, як комерційні, так і військові”.

Очевидці повідомили Reuters, що цілями атак були військова база, яка прилягає до аеропорту Сани – столиці Ємену, військовий об’єкт поблизу аеропорту Таїз, військово-морська база в Ходейді та військові об’єкти в провінції Хадджа.

Також зазначається, що представник хуситів підтвердив атаки по цілях у столиці Сані, містах Саада і Дхамар, а також у провінції Ходейда, назвавши їх “американо-сіоністсько-британською агресією”.

Коментар Байдена

Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що за його вказівкою американські та британські військові “успішно завдали ударів по низку цілей у Ємені, які використовувалися хуситами, аби поставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіших водних шляхів світу”.

За словами очільника США, здійснені атаки відбулися за підтримки Австралії, Канади, Нідерландів і Бахрейну. Згодом за відповідне рішення виступили й Данія, Німеччина, Нова Зеландія та Південна Корея.

Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, включно з використанням протикорабельних балістичних ракет вперше в історії. Ці атаки поставили під загрозу персонал Сполучених Штатів, цивільних моряків, наших партнерів, торгівлю та свободу судноплавства, — вказується у заяві.

Байден також зазначив, що хусити завдали 27 ударів по міжнародних комерційних суднах з понад 50 країн світу. А екіпажі з більше як 20 отримали погрози або були взяті у заручники під час нападу.

“Охоронець процвітання”

З аналогічною заявою також виступив і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який теж офіційно підтвердив удари по хуситах.

Ми зробили необхідні та пропорційні дії з метою самооборони разом зі Сполученими Штатами за підтримки Нідерландів, Канади та Бахрейну, щоб послабити військовий потенціал хуситів та захистити глобальне судноплавство, — наголосив глава британського уряду.

Сунак підкреслив, що королівський флот продовжує патрулювати Червоне море в межах багатонаціональної операції “Охоронець процвітання” для стримування подальшої агресії хуситів у регіоні та закликав повстанців припинити свої атаки й вжити заходів для деескалації.

Водночас заступник міністра закордонних справ хуситів Хусейн аль-Іззі виступив на єменському телеканалі Al-Masirah та пригрозив, що США та Британія “заплатять високу ціну за цю відверту агресію”, інформує BBC.

Чому атакують кораблі

Пов’язані з Іраном хусити втрутилися в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом, який поширився по всьому Близькому Сходу з 7 жовтня, атакуючи судна на життєво важливих судноплавних шляхах і запускаючи безпілотники і ракети по самому Ізраїлю.

Хусити заявили, що будуть атакувати всі судна, що прямують до Ізраїлю, незалежно від їхньої національної приналежності, і застерегли міжнародні судноплавні компанії від роботи з ізраїльськими портами.

Угруповання, яке править більшою частиною Ємену, заявляє, що його атаки є демонстрацією підтримки палестинців. Хусити пообіцяли, що атаки триватимуть доти, доки Ізраїль не припинить свій наступ на Сектор Гази.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top