skip to Main Content

Світові вершини борця-«спартаківця» Василя Тесьминецького

Останнім часом на Вінниччині почав відроджуватися «спартаківський» спорт. Нагадаємо, нині міську організацію цього Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства очолює Едуард Михайлов, обласну – Олена Бех.

Отже, продовжуємо розповідати про видатних «спартаківців».  Серед колишніх членів спорттовариства «Спартак» був один із найвідоміших борців Вінниччини Василь Тесьминецький –  вінницький борець світового рівня. Він – бронзовий призер чемпіонату світу, бронзовий призер чемпіонату Європи, бронзовий призер та дворазовий переможець Кубків світу, заслужений майстер спорту України з вільної боротьби. У 2009 році був навіть переможцем обласного конкурсу «Людина року» у номінації «Спортсмен».

Василь Тесьминецький народився 12 січня 1979 року в селі Ободівка (Тростянеччина). Там зараз мешкає близько 3500 осіб.   В родині Тесьминецький виховували трьох дітей, яких залучали до спорту. Із дев’яти років Василь почав займатися в Ободівській ДЮСШ у тренера Івана Гудзя. Той зібрав усіх охочих навчатися боротьбі хлопчиків. У Василя виходило непогано.

У 1995 році юнак переїхав до Вінниці, займався у відомого тренера борців вільного стилю Семена Ханука та інших фахівців. Трохи вивчав прийоми із греко-римської боротьби, навіть брав участь у чемпіонатах області із цього виду спорту.  

У 1996 році Василь Тесьминецький посів друге місце на чемпіонаті України. Потім на тренувальних зборах перемагав опонента у ваговій категорії, який його тоді випередив.

Згодом Василь Тесьминецький виграв Кубок і чемпіонат України серед молоді. Брав участь в чемпіонатах Європи. В 1999 році став бронзовим медалістом на континентальній молодіжній першості у Латвії.  

Одна із найвищих спортивних вершин Василя Тесьминецького — бронзова медаль на дорослому чемпіонаті світу. Це сталося в Будапешті (Угорщина) у 2005 році.  У ваговій категорії до 96 кг тоді переміг китайця, узбека, угорця. В сутичці за третє місце поборов білоруса, розповідав Василь Тесьминецький.

Вінничанин навіть здобув олімпійську ліцензію у вазі до 96 кг! У 2007 році на світовому форумі в Баку (Азербайджан) він посів високе сьоме місце і отримав путівку на Олімпіаду в Пекіні (Китай). Але ліцензія була не іменною, а на країну. Через низку різних причин Василь Тесьминецький, на превеликий жаль, так і не зміг стати олімпійцем.

Наприкінці своєї славної спортивної кар’єри, у 1999 році, Василь виступав у іншій ваговій категорії – 120 кг. У ній він виграв Кубок світу і посів третє місце на чемпіонаті Європи.

Останніми роками успішно працював в органах місцевого самоврядування і паралельно організовував спортивні змагання на малій батьківщині. А два роки тому Василь був призначений директором обласного центру олімпійської підготовки.  

Детальніша інформація – на вінницькому «спартаківському сайті»: spartak.site

Фелікс ЖАНІН, “Січ ньюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top