skip to Main Content

Свята грудня: новації українського календаря

Від 1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар.

Згідно з ним традиційні дати, які ми звикли святкувати раніше, тепер розташовуються в дещо іншому порядку та з новим датуванням.

Отож, у грудні на нас очікує аж сім свят, які відтепер йтимуть за новим датуванням.

6 грудня – Миколая. Цьогоріч, попри суперечки та небажання переходити на новий календар святкувань, Миколайчик завітає до малечі шостого грудня, а не 19 (як це було раніше).

Детальніше дізнавайтеся у нашому матеріалі (День святого Миколая: яку дату для себе обрали українці за покликанням).

9 грудня – Анни.

24 грудня – Святвечір. З 2023 року Святвечір напередодні Різдва зустрічатимуть 24 грудня (а не 7 січня, як було раніше).

25 грудня – Різдво Христове відповідно.

26 грудня – Марії.

27 грудня – Степана.

31 грудня – Маланки та Щедрий вечір.

Нагадаємо, наразі юліанським календарем користуються російська, сербська, грузинська, єрусалимська православні церкви, а також українські православні та греко-католицькі церкви.

Дискусії про перехід українських церков з юліанського на григоріанський календар тривали давно. Однак з початком повномасштабної війни з РФ кількість людей, які не хочуть святкувати Різдво та низку інших свят в один день з росією збільшилася.

Оскільки переважна більшість церков в Україні перейшла на новий календар, українці починають адаптовуватися до нововведень, які почали діяти вже з поточного року.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top