skip to Main Content

День святого Миколая: яку дату для себе обрали українці

День святого Миколая – важливе релігійне свято, що має неабияку популярність в різних країнах світу. Традиційно українці ставляться до нього з особливим трепетом. Дорослі відтворюють споконвічні традиції, а діти обов’язково чекають на подарунки під подушкою.

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар дати багатьох церковних свят зазнали змін. Торкнулися воний улюбленого свята усієї малечі – Дня святого Миколая. Коли ж святий принесе подарунки під подушку у 2023 році та що з цього приводу думають українці і, зокрема, вінничани – дізнаєтеся у матеріалі «СічНьюз».

День святого Миколая 2023: коли святкуємо

Тепер українці святкуватимуть День святого Миколая шостого грудня (замість 19 грудня, як було раніше). Цьогоріч цей день припадає на середу. Тож святий відвідає домівки українців і покладе свої подарунки дітям під подушки в ніч проти середи з п’ятого на шосте грудня. Саме від цього дня розпочинається цикл зимових свят в Україні.

Звідки прийшов святий: повернення до історії

Згідно з церковними переказами, святий Миколай був реальною людиною, яка народилася приблизно між 270 і 286 роками в місті Патарі, що на півострові Лікія (сучасна Туреччина). Його батьки, Феофан і Нонна, були заможними людьми, справжніми християнами. Від самого народження вони ростили сина в релігійній атмосфері, одразуй охрестивши, що в ті часи було рідкістю.

Миколай виріс аскетичним і щедрим чоловіком, який намагався допомагати всім, хто цього потребував. У дорослому віці він переселився до міста Мира, де вирішив присвятити себе наукам. Але саме там його дядько, який був єпископом, висвятив племінника у священики. Незабаром після досягнення повноліття Миколай залишився без батьків. Весь свій спадок він витратив на допомогу біднякам, приносячи до їхніх будинків іграшки, теплі речі тощо.

Свої справи Миколай робив таємно, але якось городянам все ж вдалося його вистежити. Дізнавшись, хто робить усі добрі вчинки, люди вирішили, що Миколай має стати їхнім єпископом. 325 року він навіть відвідав Перший Вселенський Собор у Нікеї за участі імператора Костянтина Великого.

Миколай встиг зробити чимало хороших справ за своє життя: визволяв полонених, рятував від страчення невинних, допомагав бідним, а особливо дітям. Саме завдяки цьому він і став одним із найшанованіших святих.

День святого Миколая: традиції

Майже всі християнські народи мають звичай обдаровувати малих дітей вночі перед днем святого Миколая. Сама традиція виникла у середньовічній Німеччині. Батьки дарували малечі одяг, взуття, ласощі, шкільне приладдя тощо. Аби малеча не здогадалася про їхні дії, подарунки підкладали таємно і пізно вночі. З часом цей звичай поширився на сусідні країни, зокрема на Польщу. А звідти вже перейшов на Правобережну Україну, яка тоді перебувала під Річчю Посполитою, зазначають історики.

В Україні за роки існування святого Миколая утворилися свої традиції святкування. Зокрема, селяни на Лівобережжі (східна Україна) збиралися разом після служби в церкві і варили пиво. А для дітей готували особливе печиво, яке називали «миколайчиками». Цікаво що зараз, подарунки від святого називають так само – «миколайчик».

На Харківщині в цей день проводять триденні Миколині святки, готують узвар і кутю.

На Поділлі було заведено чекати на «полазника» – людину з позитивною енергією, яка має першою зайти до оселі цього дня.

Ще однією цікавою традицією є звичай миритися зі своїми ворогами. Дівчата, які збиралися до шлюбу, обов’язково цього дня наводили лад у скринях, готуючи одяг і прикраси, в яких потім зустрічали сватів. Чоловіки вранці прокидалися першими і виходили на двір, щоб обійти господарство, нагодувати худобу. А на Київщині домашніх тварин додатково окропляли освяченою водою, щоб вони не хворіли взимку.

З часом з’явилася традиція, яка пройшла крізь час і збереглася до нині, а саме – написання листів святому Миколаю. Дітвора пише свої таємні бажання, перераховують усі хороші й погані справи, які вони робили упродовж року, та залишають лист Миколаєві. А вночі проти дня святкування він приносить подарунки і тихенько викладає їх під подушку чи біля ліжка.

Чому Миколая святкують двічі на рік

Можливо, не всім про це відомо, але святого Миколая згадують двічі на рік. Не лише 6 грудня (або 19 грудня за старим календарем), але й 9 травня (або ж 22 травня за старим календарем). Саме цього дня мощі святого перенесли до міста Барі (нині Італія). В народі це свято часто називають “літнім Миколаєм”.

Що ж з цього приводу думають українці?

Традиційно під час впровадження змін вирішення релігійних питань тощо, точаться широкі дискусії між користувачами соцмереж. Зважаючи на те, що тепер День святого Миколая перенесено на шосте грудня за новим стилем, почалися активні суперечки щодо цього питання.

Умовно їх можна поділити на чотири категорії.

Перша – ті, хто й надалі святкуватиме за старим календарем, тобто 19 грудня. Друга, це частина населення, яка перейде на нову дату – шосте грудня, адже для них важливо відійти від старих усталених канонів. Наступна категорія не має чіткої позиції, тому святкувати Миколая буде і за новим календарем, і за старим. Остання з категорій взагалі не вважає за потрібне подібні святкування в період воєнного стану в нашій державі. Тому відповідно для них це не є важливим питанням., адже навіть деякі сімейні свята відійшли на другий план.

Своєю позицією щодо святкування цього дня поділилася вінничанка, студентка Вероніка Заверуха.

Раніше, як і більшість, я святкувала 19 числа. Так сталося, що в моїй сім’ї переплелися дві релігії, оскільки мама католик, а тато – православний. Різдво, Пасха завжди відзначалися двічі. Я й сама ходила до каплиці. І навіть перше причастя приймала в ній же. Тобто я теж католик. Саме тому ми святкували по два свята.

Проте за словами дівчини, з дитинства, напевно за звичкою, Миколая у її родині завжди святкували 19 грудня. Але відколи почалася війна і пожвавилися розмови про перехід на новий календар, тоді вже почали святкувати шостого грудня.

В католицизмі правильно датою для цього свята є саме шосте, а не 19 грудня. Зараз у нас лише одна дата для свята «Миколайчика» шосте грудня, додала Вероніка Заверуха.

Попри численні суперечки, редакція «СічНьюз» бажає усім читачам відчути справжній дух зимових свят. І неважливо, яку дату ви для цього оберете.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top