skip to Main Content

Танцюристи з Миколаєва займаються під обстрілами, за відсутності світла і води

Міжнародний дитячий фестиваль народної  хореографії «Барвінкове кружало» започаткували у 2004 році. Із 2007 року він проводиться щорічно.

За всі роки – понад 18 тисяч учасників

В 2024 році фестиваль проходив у Вінниці уже в 17-й раз. За роки існування у фестивалі «Барвінкове кружало» взяли участь більше 250 колективів з понад 20 країн світу, різних регіонів України, Вінниці і Вінницької області. Загальна кількість учасників за всі роки існування сягає понад 18 тисяч осіб.

У 2024 році  фестиваль є особливим. У період, коли наша країна веде криваву війну за Незалежність, треба розуміти, як важливо докладати максимальних зусиль для збереження єдності українського народу. Тому оргкомітет прийняв рішення, що у ХVІІ Дитячому фестивалі народної хореографії «Барвінкове кружало» візьмуть участь виключно українські колективи з різних куточків нашої держави.

Друзі вінницьких танцюристів

Отже, на сцену виходили дитячі хореографічні колективи з Києва, Миколаєва, Хмельницького, Вінниці і нашої області. Всі вони вже приймали участь в «Барвінковому кружалі» у минулі роки та стали справжніми друзями вінницьких танцюристів. Це київській «Барвінок», який до 2014 року працював у Луганську, але був змушений покинути рідну домівку. І, незважаючи на це, продовжив плідну роботу та досягає нових вершин у творчості.

Дітям з миколаївського «Оксамиту» часто доводиться займатись в надзвичайно складних умовах, за відсутності світла і води, під постійними обстрілами. Але, незважаючи на всі негаразди, вони продовжують працювати заради майбутнього українського мистецтва.

Серед учасників був і народний ансамбль танцю «Подолянчик» з міста Хмельницького, якому в цьому році виповнюється 60 років. Там вчився і починав свій творчий шлях Почесний громадянин міста Вінниці, народний артист України Петро Бойко – засновник і керівник центру художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва «Барвінок».

Всі ці, без будь-якого перебільшення, непересічні колективи зібрав у себе в гостях господар свята дитячої хореографії – народний ансамбль танцю «Барвінок». Нагадаємо, він у квітні відсвяткував свій славний 40-річний ювілей.

Спілкування мовою мистецтва

Спілкування мовою мистецтва об’єднало українських дітей у єдиному дружньому кружалі танцю. За словами організаторів, проведення подібних заходів, особливо у наш непростий час, сприяє зміцненню національної свідомості серед дітей та батьків, зняттю емоційної напруги та підтримці обдарованої молоді.

Фестиваль сприяв розширенню і зміцненню творчих і дружніх зв’язків, дав можливість обмінятися досвідом та встановити творчі і наукові контакти. 

Повертаючись з фестивалю, учасники творчих делегацій розповідають  про наше місто, про наш фестиваль. Не раз зустрічі на «Барвінковому кружалі» переростали в плідну співпрацю не тільки між творчими колективами, але між містами та регіонами різних держав, – кажуть у вінницькому «Барвінку».

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top