skip to Main Content

У 2024 році населення України збільшиться на 10% – експерт «СічНьюз»

Українські біженці масово повертаються із-за кордону. Через це вони збільшать населення України на 10% у 2024 році. Такий прогноз «СічНьюз» дала київська демографиня Наталія Подоляк.

Наразі, Україна переживає найбільшу демографічну кризу з часів Другої світової через повномасштабне вторгнення країни-агрессорки росії. Тому, ховаючись подалі від ракет, близько 7 млн українців перебуває за кордоном на сьогоднішній час.

Наталія Подоляк, випускниця київського Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В Птухи, надала раціональну аргументацію на рахунок збільшення населення у 2024 році:

Європейські уряди країн, які приймали біженців на початку 2022 року, не розраховували на те, що ця війна затягнеться надовго. Тому в подальшому вони не зможуть утримувати велику кількість біженців. Адже це заважає зростанню їхнього державного бюджету, – сказала Наталія Подоляк,

Експерт вважає, що люди, які виїхали за кордон через те, що вони бояться обстрілів, водночас мають в Україні власне житло та роботу, в майбутньому повернуться назад. Хоча деякі й бігатимуть по всій Європі в пошуках кращого життя.  

Вже відомо, що за 2023 рік приблизно 500 тис. українців повернулися у свої рідні домівки. Аналізуючи новини із закордонних медіа, стало зрозуміло, що в чинних європейських урядів закінчуються кошти на фінансування українських біженців.

Ми запитали про кількість населення в Україні станом на 2024 рік.

– Населення нашої держави порахувати зараз неймовірно складно. Ніхто особливо не слідкує за тими, хто виїжджає або, навпаки, приїжджає в Україну. Тому ми прикидаємо приблизні числа, посилаючись на точне населення України в 1991 році (52 мільйони), – розповідає Наталія Подоляк. – Варто зазначити, що демографічна криза України була спричинена не тільки війною, але і масовою міграцією до Європи та Канади (з метою заробити побільше грошей). 

Також, приблизно 2,5 млн українців та національних меншин буде віднято від загальної суми населення України, якщо не брати до уваги анексовані росією території Криму та Донбасу.  Це ми ще не говоримо про спричинене країною-агресором переселення кримських татар.

– Отже, ми не можемо надати точної відповіді на рахунок населення України у 2024 році. Але це число сягає приблизно 34 млн осіб, яке має збільшитися через наведені фактори, – сказала Наталія Подоляк.

А як щодо відсотку народжуваності в нашій державі? – запитує “СічНьюз”.

– Тут тільки можу розчарувати Вас. Причин багато, але можу виділити тільки найголовніші – погіршені стимули та обмежена кількість чоловіків репродуктивного віку. Велика кількість нашого населення не дозволяє собі народжувати дітей, виправдовуючись “не тими часами, щоб виношувати дитину, в країні війна”. Вагітність і подальше виховання дітей – довготривалий період, який вимагає сил та фінансів, тому потенційні батьки здебільшого праві.

Вікторія КАМІНСЬКА “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top