skip to Main Content

У петиції до Кабміну вимагають скасувати заборону  прайс-агрегаторів ліків

На сайті петицій до Кабінету міністрів України зареєстровано звернення «Не дамо заборонити Tabletki.ua». Йдеться про те, що запланована Урядом заборона використання Tabletki.ua та інших прайс-агрегаторів – це удар і по споживачеві, і по ринку.

Споживач втратить незалежне джерело інформації про наявні ліки та пропозиції цін зі знижками на них. А аптеки, що не мають фінансової можливості розробки власного продуктового сайту, втратять важливий канал зв’язку зі споживачем. Страждатиме конкуренція за споживача – асортимент ліків скорочуватиметься, ціни будуть рости, великі аптеки отримуватимуть перевагу над меншими, – йдеться у петиції.

За словами авторів петиції, Tabletki.ua – це високотехнологічний український ІТ-продукт, яким може пишатися наша країна; резидент Дія.Сіті; в 2023 році сплатив 194,000,000 гривень податків в бюджет України. Вони наголошують, що чиновники своїми руками руйнують найбільший технологічний здобуток на роздрібному ринку ліків України.

Що таке прайс-агрегатори

На сьогодні прайс-агрегатори стали незамінним помічником споживачів. Споживачі обирають аптеку, де є потрібні ліки за прийнятною ціною, і часто бронюють їх. І хоча така бронь є неформальною (буває, що споживачі не викуповують ліки, а в аптеках бракує замовлених ліків), вона є надзвичайно популярною. Майже всі аптеки на сьогодні під’єднані до прайс-агрегаторів, з їхньою допомогою здійснюється вже понад 30% усіх продажів лікарських засобів. Лише в квітні 2024 року на Tabletki.ua більше 4 млн українців зробили 12,573,070 бронювань.

Саме завдяки прайс-агрегаторам аптеки почали активніше змагатися за споживача – і асортимент тримають конкурентний, і ціни знижують. Сьогодні середня ціна знижки на ліки, які пропонують аптеки користувачам прайс-агрегаторів – 15%. Сервіс Tabletki.ua зекономив в 2023 році українським споживачам понад 3 млрд грн при покупці ліків в аптеках за рахунок прозорості ринку.

Які зміни планує Уряд

У Проєкті постанови КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)», опублікованим 18 квітня 2024 року на сайті Держлікслужби (далі – Проєкт) аптекам дозволяють розміщувати інформацію про лікарські засоби лише на сайтах інших аптек.

Автори  петиції вважають, що Проєкт необґрунтовано і незаконно витісняє з ринку прайс-агрегатори, порушує права споживачів та погіршує становище більшості аптек.

Проєкт потребує ґрунтовного переосмислення та доопрацювання. Щонайменше з нього необхідно прибрати абзац 2 п. 159-1, який починається так «Розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися виключно на веб-сайті ліцензіата…, – йдеться у зверненні до Уряду.  

Коментарі споживачів

Споживачі масово обурюються запропонованими Урядом змінами щодо прайс-агрегаторів.  Ось типові думки українців:

Ірина Залєвська:

Завжди користуюсь цим додатком у пошуках ліків і вигідної ціни на них. І не бачу жодної доцільності його закривати. Хіба що комусь він заважає монополізувати фармацевтичну сферу, але цим мають займатись антикорупційні органи.

Katerina Bezruka:

Ще раз впевнююся, що нинішня влада метою свого існування має одне: знищити під корінь український народ.

Оля Бурдюг:

Як тільки щось путнє у країні з’являється, так треба знищити😠

Valya Vishniakova:

Петицію успішно підписала через Дію. Закликаю не байдужих підписати петицію! Ми повинні мати право вибору! Складається враження, що відбувається переділ на ринку ліків. Не можемо допустити погіршення умов!

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top