skip to Main Content

У Подільському зоопарку оселились унікальні птахи

Це рідкісні для нашої країни птахи султанки, з яскравим темно-блакитним, а місцями фіолетовим забарвленням пір’я. У них довгі тоненькі ноги. Вправно чеберяти болотами та мілководдям пташці допомагають довгі пальці, між якими немає перетинок. Птаха впевнено крокує по поверхні плаваючих рослин та плаває. Про це інформують у Подільському зоопарку Вінниці.

Впізнати красуню можна не лише за кольором оперення, але й за яскраво-червоним масивним дзьобом. У дикій природі різновиди султанки можна зустріти в Африці, Південній Європі, на узбережжі Тихого океану та Каспійського моря. В Україні султанку можна побачити у плавнях річок Дніпро та Дністер. Втім, явище це доволі рідкісне, тому що ця птаха точно публічності не любить. Зазвичай вона ховається у важко прохідних заростях очерету, рогозу, осоки.

Раціон у султанки досить широкий. Це соковиті пагони, листя, квіти, насіння, корінчики рослин, які ростуть поряд.

Не гребує птаха комахами та їх личинками, п’явками, жабами, ящірками, ікрою, молюсками і навіть дрібними гризунами.

Гніздяться султанки окремими парами або групами птахів. Участь у будівництві гнізда беруть і самка і самець. Самець добуває будівельний матеріал, а самка гарно його впорядковує. Кладку в одне гніздо можуть здійснити кілька самок. Так само гуртом птахи доглядатимуть і за пташенятами. Доки одна самка поратиметься у гнізді з малятами, інші дорослі добуватимуть харчі для малечі. До того ж, участь у вигодовуванні малюків беруть не лише їх батьки, але й різні «помічники», молоді птахи, які не брали участі у гніздуванні.

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top