skip to Main Content

У результаті нічної атаки на Одесу зруйнований морвокзал та готель

В ніч на 25 вересня росіяни вкотре атакували Одесу. Було випущено 19 дронів типу “Shahed-136/131”, дві ракети “Онікс”, а також “Калібри”. В результаті обстрілу є руйнування, поранена жінка.  Російські ракети влучили в припортову інфраструктуру. Пошкоджений морський вокзал, в будівлі привокзального готелю«Одеса» спалахнула пожежа, її ліквідували. Також зруйноване зерносховище. Про це повідомили Сили оборони півдня України.

Оскільки пошкоджені будівлі в історичному центрі Одеси перебувають під охороною ЮНЕСКО, всі пошкодження будуть зафіксовані, зазначив мер міста Геннадій Труханов.

Нагадаємо, 25 січня 2023 року Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на позачерговій сесії ухвалив рішення про внесення культурно-історичної пам’ятки “Історичний центр міста-порту Одеси” до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою.

На початку травня під час сесії Одеської міськради мер міста Геннадій Труханов заявив, що морський торговельний порт виключено з цього списку. Водночас голова правління Одеської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Наталія Мотирьова розповіла, що в Одеському порту є багато старовинних об’єктів, які мають усі підстави для входження до списку. Це Воронцовський маяк, Червоні пакгаузи – складські приміщення, збудовані у 19 столітті тощо.

Прокуратура почала розслідування нічної атаки за фактом порушення законів війни, як повідомляється в Офісі Генерального прокурора. Як зазначає слідство, пошкоджень зазнали об’єкти припортової інфраструктури, складські приміщення приватного підприємства, кілька приватних секторів у передмісті Одеси та зерносховище. Суттєвих руйнувань зазнав і сам морвокзал та готель що поруч. Менше, але все ж дісталося газовій станції. Через це близько двох тисяч абонентів у передмісті Одеси перебували без газу та з перебоями у водопостачанні.

За оновленими даними від голови ОВА Олега Кіпера,  в результаті обстрілу під завалами на складі, де зберігалося зерно, опинилося двоє працівників складу. Їхні тіла вже знайдено.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top