skip to Main Content

У Вінниці презентували каталог гастрономічної спадщини

У Вінниці відбулася перша презентація каталогу гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico (Подільський шлях святого Якова). Це двомовне видання, що містить 22 рецепти унікальних страв, зібраних в 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини, інформує сайт Вінницької міськради.

У серпні-вересні команда Подільського шляху святого Якова спільно з фахівцями відвідала кожну з громад, зібрала інформацію від носіїв рецептів і відзняла відеоматеріали про ці місця, їхню багату історію та збережену багатьма поколіннями нематеріальну спадщину.

Презентація каталогу гастрономічної спадщини пройшла 16 жовтня у ресторані «Тифліс». До цього видання увійшли рецепти 22 страв українською та англійською мовами. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики зі шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому реберці часів королеви Бони у Барській громаді, рагу з кислими огірками у Браїлові та інші цікаві страви локальної подільської кухні.

Якщо говорити про те, який цей маршрут на смак, то там багато риби (якраз більшість маршруту проходить вздовж річок Південний Буг, Рів, Ушка і Смотрич), дуже цікаві варіанти рагу і використання так званих потрохів (або бебехів чи рубців), і звісно багато ягідних і фруктових страв (з яблуками, малиною, вишнею), – розповів директор департаменту маркетингу міста і туризму Олександр Вешелені.

Своїми враженнями від експедиції також поділилися члени команди і залучені фахівці. Зокрема експерт з розвитку територій Юрій Войціцький розповів, що завдяки участі у цьому проєкті по-іншому почав дивитися на Поділля. А Тетяна Кароєва, докторка історичних наук і одна з авторок текстів для гастрокаталогу, зробила невеликий історичний екскурс. Вона розповіла про перші збірки рецептів староукраїнської, старофранцузької, старопольської кухні, які були на теренах регіону. І те, чому потрібно звертатись до старовинних рецептів, але переосмислювати їх на сучасний лад. Також вона зазначила, що на Поділлі паломництво є традиційним, тож маршрут Camino Podolico є закономірним і логічним його продовженням.

На завершення на присутніх чекала дегустація традиційних подільських страв: квашених огірків з медом, картопляних оладок, затірки і киселя. Відома дослідниця гастроспадщини Олена Павлова провела майстер-клас із приготування білого борщу, серед інгредієнтів якого – рябий і цукровий буряки, копчені сливи та груша.

Я рада, що є така цікавість до проєкту, до Шляху, – сказала Олена Павлова, яка цьогоріч пішки подолала 250 кілометрів маршруту Camino Podolico. – Це було дуже гарне занурення в подільську кухню, починаючи з сиров’ялених сливок, вишень і грушок, які дозрівали, бо вже був початок серпня, закінчуючи сирою молодою кукурудзою в полі. Таким чином у нас вийшла чудова книжка рецептів. Думаю, що не остання.

Каталог гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico вийшов накладом у 200 примірників. Усі охочі можуть завантажити це видання в електронному форматі за посиланням.

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top